Media hyllar egentligen olagligheter

Media hyllar egentligen olagligheter. Det har under alla mina år i politiken varit så mycket ”hyllning” till olagligheter som det gäller de olagliga bosättningar som EU medborgare främst romer har haft. När jag menar hyllning så angriper man inte de olagligheter som man gör. Jag undrar hur media agerat om jag och Anders Ågren tagit våra bilar och kopplat på husvagnar och ställt oss på någon av de platser som man nu bott eller bor på som vattentäkten.

Jag tycker att de lagar vi har ska gälla och de myndigheter som har ansvaret ska se till att de följs. Skulle jag höra samma sak så har jag säkert fått böter. Samma sak gäller att det finns grupper och folk som jobbar för att de ska vara kvar i landet trots att de inte har tätt att vistas här längre än tre månader om de inte har egen försörjning och inte ska belasta det svenska välfärdssystemet. Hur reglerna ser ut har jag beskrivit tidigare i bloggen. Jag tycker att även media har ett ansvar att skriva sanningen och redogöra för vilka regler som gäller för EU medborgarna.

14 kommentarer

  1. Lundhamn

    Den stora skillnaden mellan de berörda EU-medborgarna och sådana som du och jag är att vi har förmånen att inte vara en utsatt grupp. Jag tycker personligen att det är varje medmänniskas plikt att ge stöd åt och hjälpa dessa människor, istället för att bedriva en hetsjakt på dem. Ibland går moral och medmänsklighet före lagar.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det är Rumäninens ansvar i de flesta fallen och de har inte rätt att vara här i mer än tre månader om om de inte har egen försörjning. Jag skrev en blogg om detta för någon vecka sedan

      • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

        Nej det ska man inte kunna göra. det finns husvagnar till och med där vi har vattentäkten

    • pelle

      asiater reser till sverige för att få in pengar på bärplockningen och dom jobbar några månader o sen klarar dom sig på det ,vissa blir lurade men dom flesta får nog ihop en bra slant på hårt jobb ,jag har inte hört rung eller pingskyrkan nämna att man kan få ihop en bra slant på bärplockningen skulle inte förvåna mig om en thailändare drar in minst 1000 kr per dag på hårt jobb ,är inte det bättre att plocka bär för romerna och kunna fara hem till rumänien efter bärsäsongen och svampsäsongen än att sitta utanför butikerna ,och slippa förnedra sig som dom gör då skulle dom kanske bli mer accepterad i samhället med att jobba och få pengar än att sitta utanför butiker och folk ska bli less på dom

      • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

        Asiater måste ha arbetstillstånd men inte Européer och vi får se om någon av tiggarna åker ut och plockar bär . Då tjänar de bättre

  2. Höger

    Lennart! Du har den här förmågan att säga det de allra flesta tycker, även om man ligger till höger om mitten politiskt. Det var det som höll dig kvar vid makten i så många år, samt förmågan att kompromissa med de som hade liberala eller moderata åsikter. I den här frågan om EU-migranter saknas din handlingskraft något alldeles oerhört. Det går inte att resonera med vänstern varken i den här frågan eller någon annan fråga och MP har ju verkligen inte tagit ställning offentligt i EU-migrantfrågan heller vad jag kan se.
    Du skriver om medias hållning. Vet vi vad reportrarnas och ansvarige utgivarens hållning är i frågan? Är de liberaler, konservativa,socialdemokrater, vänster,center eller sverigedemokrater? Vad tror du själv?Vet vi vad de röstade på i valet??? Kan detta på något litet vis påverka vilken vinkel som artikeln skrivs på???
    Vad SD tycker kan man räkna ut, men jag skulle vilja se vad MP har för hållning i den här frågan. Ska vi avvisa eller stödja andra EU-länders medborgare som har det svårt?
    En annan fråga:
    Exakt hur många arbetslösa greker ska få invandra fritt för att söka ett jobb i Sverige? 10000?100000? De kan oftast prata engelska och har utbildning eller yrkeserfarenhet. Ska Umeå Kommun se till att också de har tak över huvudet medan de söker försörjning?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Vänstern ska man inte ha att göra med men ibland kan man tvingas då en del tycker att fyra borgliga partier är en allians, et parti, På andra ställen har man brutit upp de gamla gränserna

  3. Roland Larsson

    Bra Lennart. Du kommenterar något som verkligen är viktigt – äganderätt och besittningsrätt. Ingen ska väl komma till vårt land och ta ifrån oss det. Man får ibland annan information – hur tycker du allmänmedia funkar? Ger de sann och rättvis information till våra medborgare? Bara en enkel fråga – ingen spetsfundighet i detta?

  4. Mikael Stenmark

    Håller i princip med dig Lennart! av den enkla anledningen att lagen är grunden i vår välfärdsstat!

  5. Lars Flemström

    Din nyblivna (?) partikamrat i Umeå, vilken enligt egen utsago ska bilda regering, Anders Forss har bestämt att Sverige ska ha 30 miljoner invånare. Det enda kravet är att de nya svenskarna någon gång har satt sin fot på svensk jord och har genomgått ett godkänt prov i svenska inom tre år. Annars ska de kastas ut. Men det gäller tydligen inte de romer, som är EU-medbogarre. För de ska enligt en annan Umeå-sosse, förre kommunalrådet Lennart Holmlund, slängas ut redan efter tre månader, om de inte dessförinnan har skaffat jobb och bostad.

    Den samlade bilden av umeå-itisk socialdemokrati är alltså en rasistisk partiavdelning. Personligen framstår inte Holmlund som någon rasist utan möjligen som en paragrafryttare. Kanske inte ens det, när det kommer till kritan. Men håll med om att det ger en märklig bild av partiet att några tusen romer, som HAR satt både sin fot och sin bak på svensk mark inte ska platsa bland de 20 miljonerna nya svenskar. (Och sedan undrar jag faktiskt om det inte är lite rasistiskt ändå, att vilja göra svenskarna till en minoritet i sitt eget land…)

    Mina minnen från barn- och ungdomsåren av de svenska zigenrna (som romer kallades då) är att de var en folkgrupp som jagades från kommun till kommun, eftersom de saknade jobb och bosättning, på samma sätt som de romska EU-medborgarna idag jagas från land till land. Mitt andra minne är att det stora zigenarlägret på en allmänning utanför stan en dag var borta. Jag tänkte att de som vanligt hade avvisats till någon annan kommun. Långt senare fick jag veta vad som hade hänt: Riksdagen hade beslutat att zigenarna skulle ha samma rättigheter som andra svenskar, bl.a. riktiga bostäder. Skulle inte EU-parlamentet kunna ta sig samman och ta ett liknande beslut?

    Men nu är ju problemet bara det att ska romerna behandlas på samma sätt som andra invånare i de länder, där de sitter och tigger, ska de inte ha några bostäder och därmed inga jobb. Barnen ska, trots vår stora mottagning av ensamkommande flyktingbarn, tas från sina föräldrar och skickas tillbaka till Rumänien, där de borde gå i skola. Men inte gör det efter de saknar pengar till skolböcker. En direktörsmaffia för våra gemensamt ägda kommunala bostadsbolag har ju ställt stränga kritier för rätten att hyra bostad i deras bolag, så att inte ens alla svenska medborgare har rätt till bostad. (Forss vill utvidga politikernas makt till andra områden också, trots att våra politiker uppenbarligen inte klarar av att utöva den makt de redan har, utan tillåter offentligägda bolags direktörer att styra som om dessa bolag vore deras privata egendom…. )

    Till skillnad mot kampanjglada journalister och Anders Forss driver jag inte kampanjer för att världens sju miljarder invånare ska ha fri dragningsrätt på svenska skattepengar, om de bara lyckas ta sig hit och lära sig svenska fort nog och bra nog. Men jag anser det vara kommunernas skydlighet att acceptera de olagliga bosättningarna, såvida man inte erbjuder andra boendealternativ. Jag anser vidare att den, som inte har ett skyddsbehov ska nekas asyl som flykting, samt att det ”gästarbetarsystem” som beslöts av alliansregeringen och Mp 2011 ska avskaffas.

    I stället för att importera sydostasiater till säsongsarbete i skogen ska de tiggande romerna erbjudas de jobben, så att de kan bidra till sitt eget uppehället utan att behöva tigga, och dessutom kanske får en slant över till barnens skolböcker hemma i Rumänien. Jag har skrivit flera kommentarer om detta på Silfverstrands S-blogg. bl.a. att romerna inte ska behandlas som ett problem utan som människor som har problem. Då ska vi hjälpa dem att lösa sina problem. Detta innebär självfallet inte att de ska lösa sina problem, på så sätt att andra får problem.

    De ”sekundära problem” som kommunen kan ha i form av olagliga bosättningar på kommunal mark , måste kommunen självfallet ha rätt att lösa. Men ändamålet helgar inte medlen: Först måste romerna erbjudas alternati

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Anders Fors vet jag inte vem det är och vad han vill däremot har jag läst en del av vad hans sagt. S i Umeå har alltid drivit vad vi sagt i vårt kommunala handlingsprogram och det gör vi fortfarande. När det gäller romer och andra EU medborgare så är min bestämda uppfattning att vi ska följa de lagar vi har internt i EU om den fria rörligheten. Ansvaret för de romer som tigger ligger på det land de kommer ifrån. Vi har nog kanske en miljard människor som sitter i samma sits som romerna nämligen att de är fattiga och Sverige kan inte ta hand om alla dessa.

  6. Lars Flemström

    Lennart Holmlund är nog en av de få S-politiker som vågar säga vad de flesta nuvarande och tidigare S-väljare tänker och tycker, när det ena av regeringspartierna vill ha fri invandring. Stefan Löfvén sa kortfattat men tydligt i sitt Almedals-tal att Sverige ska ha en reglerad invandring, men detta har media undanhållit, eftersom starka krafter utanför partiet arbetar hårt på att fri invandring ska uppfattas som socialdemokratisk politik. Vad är egentligen regeringspolitik respektive socialdemokratisk politik? Sa här sa Löfvén: ”Sverige ska ha en reglerad invandring med tydliga krav på vad det är som beviljar asyl.” Nu var han väl så upptagen av sin krav-retorik, så att han förväxlade kriterier och krav. Krav är något som man prestarer, men man ska inte behöva prestera någonting alls för att få flyktingstatus.

    De tiggande romerna uppfyller inte de kkriterier som bör gälla för att anses som flykting, utan de ska omfattas av EU:s regler om fri rörlighet för unionsmedborgare. Och då anser jag att arbetsmarknadsprövningen ska återinföras, så att i första hand svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd som flyktingar rekryteras till lediga jobb, och i andra hand övriga EU-medborgare. Därför måste lagen ändras, så att arbetstillstånd som börplockare för sydostasiater avslås, eftersom tiggarna kan erbjudas de jobben. Det kan vara en väg in i den svenska arbetsmarknaden och det svenska samhället, om de själva vill bosätta sig här permanent.

    När det regnar manna, har den fattige ingen sked, sägs det. Med ”strukturell” diskriminering menas att en person som formellt har samma rättigheter och skydligheter på grund av något förhållande hindras att utnyttja sina rättigheter. Det kan vara – och det stämmer nog för tiggarna – att de inte vet hur man söker jobb i Sverige. Och även om de skulle upplysas om detta och faktiskt söka jobb,. skulle de inte få några jobb på grund av de fördomar som råder mot just romer. Fördomar som sannolikt förstärks av tiggeriet.

    Jag är obekväm med devisen ”Gör din plikt – kräv din rätt”, som jag vill ändra till ”Kräv din rätt, så att du kan göra din plikt#”. Detta gäller inte minst de romska EU-medborgarna, men även exempelvis den ”invandrare” från Värmland till Närke-metropolen Örebro som hade kamperat i en busskur i två månader. Så det är inte bara romerna som har problem. Liknande minoriteter finns i alla världsdelar, men självfallet kan vi inte ta hit alla. Vi kan egentligen inte heller ta hit alla romska EU-medborgare.

    Som enskilt EU-land kan vi inte göra mycket. Många kommunalpolitiker vill nog, men vågar inte eftersom de befarar en massinvasion, om Sverige kommer att uppfattas bättre än alla andra EU-länder. Varför kastar så många flyktingar, som redan fått asyl i ett annat EU-land, sina papper och söker asyl på nytt i Sverige? Därför att vi har högljudda opinionsbildare inom bl.a. V och Mp som vill att Sverige ska framstå som bättre än alla andra. Det kan stå oss dyrt.

    Problemen måste alltså lösas av EU gemensamt och i första hand i de länder som tiggarna kommer från. Men den romska minoriteten ska inte ha markant sämre möjligheter att utnyttja sina rättigheter som EU-medborgare än andra rumäner och bulgarer. Det har bara gått femtio år sedan de svenska zigenarna skyfflades mellan olika svenska kommuner. När det upphörde fick Katarina Taikon (hon med Katizi-böckerna) lära sig att läsa och skriva, 26 år gammal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.