Prissänkningar drabbar pensionärer

Prissänkningar drabbar pensionärer. Prisbasbeloppet sänks från årsskiftet med 200 kr. Det beror helt enkelt på att priserna totalt sett har sjunkit där räntan spelar en roll. Det kommer i sin tur att påverka pensioner men även studiebidragen.

Studenter och garantipensionärer är inte de som fått några större prissänkningar så då blir de förlorare när prisbasbeloppet sänks. Det finns runt 90.000 pensionärer i dag som bara har sin garantipension på mellan sju och åtta tusen kronor i månaden. Den
pensionen kommer att sjunka med ca 40 kronor i månaden.

Det låter inte så mycket men blir ganska kännbart för de som redan lever på eller under marginalen. Dessutom är det fler kvinnor än män som lever på garantipension. Det finns några andra områden som också påverkas av basbeloppet. Nu är det dessutom ett kraftigt börsras som började i Asien men när den här bloggen skrivs faller även börsen i Stockholm och har fallit med 4% så årets uppgång är borta.

Fallande börser påverkar också på sikt pensionerna. Det är viktigare än någonsin att pensionsfonderna får investera tex i hyresbostäder där de får bättre avkastning på ägande och förvaltning än på annat. I Luleå har samhällsfastigheter köpt av Luleå bostäder och ska göra stora investeringar dessutom.

Det är ju i princip offentliga bolag som är våra pensionsbolag och är vi kloka vill vi säkra pensionerna i framtiden. Låter vi inte pensionsbolagen tjäna pengar blir det skattebetalarna som måste öppna börsen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.