Stora underskott i Norrlandstingen

Stora underskott i Norrlandstingen. Det är för lite pengar i landstingen för att klara av sjukvården. Hörde i radion att Västernorrland diskuterar en stor besparingsplan där både BB,n och sjukhus diskuteras främst i Ö-vik och Sollefteå. Jag tror de har ett underskott på uppemot 300 miljoner enligt notiser i media som jag hittat på nätet

I media har man också visat på att i vårt län är det ett underskott på ca 200 miljoner. Där har man aviserat en skattehöjning med 50 öre men det behövs säkert en massa åtgärder för att minska kostnaderna. Däremot har Nicklas Sandström (M) fel det beror inte på en föreslagen skattehöjning man har underskott. Sjukvårdspersonal gör sitt jobb, men vill nog ha mindre byråkrati.

Man ser att i stort sett alla landsting har enorma problem med ekonomin och det beror på att alliansregeringen inte tillförde nya medel då nya behandlingsmetoder och mediciner är betydligt dyrare än de gamla och dessutom blir det fler gamlingar

Jämtland som inte längre är ett landsting utan en region sitter i en mycket svår situation och underskottet blir större och större för varje månad och pekar på nu 260 miljoner detta år och det är stora åtgärder som måste till.

Norrbotten har också ett förväntat stort underskott. Det pekar enligt en artikel i SVT på uppemot 260 miljoner.?Kostnaderna skenar med betydligt mer än skatteintäkterna ökar och lagda besparingar ger inte resultat.

Så här går det inte att fortsätta. Vi är väl många som hoppas att staten ska tillföra mera pengar till sjukvården men så mycket som dessa underskott visar tror jag inte och det finns risk att kostnaderna ökar mer än intäkterna. Läste att i Västernorrland hade patienterna en skuld på över 30 miljoner för patient avgifter.

I Jämtland har man bildat region och övertagit regional utveckling från länsstyrelsen men det ger inga nya pengar och inte heller där man tänker föra över allt till Landstinget. Det är klart att man måste se över organisationen internt och bli mindre byråkratiska men det räcker inte heller.

Det enda sättet att få en ordentligt kostnadsminskning är att bilda en region med de fyra länen då kommer man att kunna göra stora rationaliseringar i all administration inte minst på den övergripande nivån. Det blir bara en regiondirektör som ett exempel. När vi tittade på detta sist i samband med ansvarsutredningen tror jag det var kostnadsminskningar på ca 600 miljoner. Det är så många parallella system som inte behövs

Den här regeringen har sagt att man vill titta på regionindelningen och det är bra men då måste det till stora grepp som en storregion med 4 län vilket alla partier i vårt län stödde. Det här kan inte överlåtas till länen själva för då blir det inga större grepp. Det här räcker inte för att ensamt klara av främst sjukvården men kan bidra.

Det måste följas av en reform där sjukvårdspersonal som läkare och sjuksköterskor får jobba med vården och inte med byråkratin som själ pengar från vården precis som det gör i skolan tar pengar av undervisningen.

Om man dessutom fick ett statligt stimulansbidrag för omställning skulle det underrätta men det får man ta i förhandlingar med staten. Handla nu innan det är för sent och medan vi har en bra sjukvård och så att man har råd att utveckla den med hjälp av ny teknik till lägre kostnad. Sjukvården får inte vara en arbetsmarknadspolitisk åtgärd där det är stor brist på just personal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.