Vi har byggt näst flest hyresrätter på 25 år

Vi har byggt näst flest hyresrätter på 25 år. Det gäller totalt sett. Det här kunde ni läsa i VK i går och de hade hämtat uppgifterna från Hem och Hyra. Uppsala är den enda kommun som byggt fler hyresrätter än vi och de har byggt 13 103 mot våra 11629. Jag är också helt övertygad om att vi skulle ha byggt flest om inte så många projekt överklagats och om vi har undvikit en borglig regeringen både i kommunen och i Riksdagen.

Jag har själv haft förmånen att sitta i kommunledningen under den tiden varav 20 som kommunstyrelsens ordförande. Det känner jag stolthet över och att vi har tillskapat 69 387 fler hyresrätter än Stockholm som under alliansens tid i Stockholm sålt ut det kommunala beståndet och gjort bostadsrätter. De har också nu en stor brist och med de priser som är nu är det många som kan få det kämpigt om det blir en bostadsbubbla och om staten kommer med förändringar i ränteavdragen, amorteringskrav eller höjda räntor

Visserligen bygger man mycket dyrt i Stockholm så hyran blir hög i hyresrätterna men det är resten av Sverige som finansierar det dyra boendet i Stockholm där räntorna subventioneras med 30% av resten av landet. Rättvist är det knappast men ingen törs göra något före det kan braka ihop.

I Stockholmsområdet då moderaterna och alliansen styrt i många kommuner har har man avyttrat runt 75000 hyresrätter. De bostäderna har inte kunnat ersättas med nya hyresrätter. Den melodin vill alliansen i Umeå införa för att bostaden ska bygga nytt har man sagt medan jag tror det är en bättre väg att gå är att få fler privata fastighetsägare att bygga hyresrätter. Skulle staten också besluta att det ska råda brutalitet mellan upplåtelseformerna då skulle de privata bygga kanske dubbelt så många hyresrätter som nu. Det är det som är en stor orsak till att det är för få som vill bygga och äga hyresrätter.

Det var en intressant analys som Hem och Hyra tagit fram då vi är näst bäst i klassen på hyresrätter trots att alliansen har gjort allt de kan i Sverige för att förstöra hyresrätten bland annat genom att sälja ut. Privata aktörer har också byggt en hel del hyresrätter under dessa år vilket är glädjande och de vill bygga mer så nu får man inte krångla till det för dessa bolag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.