Skidförbundet är ute och cyklar

Skidförbundet är ute och cyklar. Ja det tror ja till 100% då man tänker lägga Word Cup på längdskidor till Ulricehamn. Motivet var att de var så många från regionen som åker Vasaloppet. Ärligt talat tror jag att från dessa snöfattiga områden rekryterar man få kommande OS medaljörer.

De rekryteras där det finns en känsla för skidåkning med engagerade ledare och inte ett enskilt event. Jag vet att Umeå men även Falun kan skidåkning bättre än alla andra orter möjligen ska Mora med men de har Vasaloppet. Jag vet inte om det publikmässigt varit någon bättre Världscup än när den var senast i Umeå där jag och Pallander på skidförbundet la grunden för en koppling mellan Skidförbundet, Universitet och kommunen som blev ett centra där utbildningar, forskning mm fästes genom ett avtal, där även Umeå kommun ännu bidrar till att finansiera verksamheten och håller anläggningarna. Det lever fortfarande men överlever inte med knivar i ryggen.

Även om klimatförändringar gjort att snöbristen ökar överallt så är det få gånger inte vi i Umeå har snö. När det blir en slalombacke i Vallberget kan samarbete mellan skidförbundet, kommunen komma ännu närmare om man nu vill och med ett av de få idrottsuniversiteten i Sverige som har kopplingar med vinteridrotterna.

Jag tycker skidförbundets beslut om World Cup visar på ett kortsiktigt intresse för en kortsiktigt vinst och inte för en långsiktig hållbar svensk skidsport för svensk längdskidåkning. Slutligen finns det väl ingen som glömmer den enorma succé som blev för längdåkning senast det var i Umeå och den uppskattning det fick av utövarna som ändå är ryggen och framgången gör svensk skidsport. Jag kan inte annat än beklaga vad som hänt i svensk skidsport. Den tar långsiktigt död på en av våra mest framgångsrika sporter som Sverige haft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.