Sjuktalen ökar stadigt nu igen

Sjuktalen ökar stadigt nu igen. Regeringen funderar på åtgärder att få ner antalet sjukdagar och jag tror man tänker rätt när man lägger ett stort ansvar på arbetsgivaren och Strandhäll tycker att de arbetsgivare som sköter sig ska premieras ekonomiskt. Jag är helt säker på att de stora antalet av sjukskrivningarna beror på olika saker ute på arbetsplatserna där mycket beror på arbetsbördorna och stressen och även dåliga ledare.

Minister Strandell säger ” vi kommer att jobba med ekonomiska drivkrafter. En arbetsgivare som har en fullt utbyggd företagshälsovård och som arbetar förebyggande skulle kunna premieras ekonomiskt”. Klokt för det kan inte vara skillnad mot miljöfrågorna när vi säger den som förorenar ska vitala. Däremot tror jag inte på att ställa krav på sjukintyg tidigare. Det tar bara tid från den ordinarie sjukvården eller företagshälsovården och kostar pengar. Inget kontrollsamhälle för med bättre arbetsplatser är det inte lika svårt att gå till jobbet.

Tänk att sjukskrivningarna kostar över snart 40 miljarder och alliansen lade ned arbetsluvsinstitutet som forskade runt arbetsmiljöerna och stödet till uppbyggnaden av företagshälsovården togs bort. Tänk vad mycket välfärd man skulle få för 40 miljarder eller annat som skulle klara klimatomställningen

Jag tycker och tror att ett högre ansvar måste läggas på arbetsgivarna både privata och offentliga. Jag tror att företagshälsovården måste återupprättas med god kvalité både på det förebyggande arbetet men även rehabiliteringen måste bli bättre. Det kanske och jag säger kanske just för att man behöver nog se över hur man gör när man lagstiftar om företagshälsovård.

Jag är nästan helt säker på att ett av underskotten hos Landstingen beror på att företagshälsovården rustats ner på många ställen och att det som borde ha varit företagshälsovård har blivit allmän hälso och sjukvård. Arbetsgivarna ska ta sitt ansvar och inte lasta över det på hela skattekollektivet.

Idéerna stämmer väl över min syn för att folk ska vara friska och kunna jobba. Friskare folk på arbetet underlättar för sjukvården att klara sin uppgift och koncentrera sig på sjukdom orsakad av annat än arbetsplatsen.

En kommentar

  1. Sixten Jonsson

    Arbetsgivarna tar redanalldeles för mycket ansvar med världens högsta arbetsgivaravgifter för vi ska komma ihåg att det är inte allt för länge sedan som staten tog hela ansvaret för sjukskrivningen.Om kostnaden för staten är 40 miljarder vad tror du att den ligger på för dom första 14 dagarna för företagen då, säkert det dubbla . Men det noterar du inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.