Oskuldstester kan visst vara brottsligt

Oskuldstester kan visst vara brottsligt. För några dagar sedan visa TV,4 s kalla fakta hur unga kvinnor utsattes för så kallade Oskuldstester. I reportaget tyckte många att det var märkligt att svenska lagar kunde låta detta ske.

Nu är det många inte minst jurister som sagt att det är inte alls tillåtet med dessa tester enligt de lagar och regler vi har i vårt land. Man uppmanar de som utsatts för dessa ska anmäla detta och att man gör en brottsutredning och då kan även de som medverkat till att tvinga till en test. Det är i det fallet lika självklart att det inte enbart är läkaren som utfört testen som ska åtalas utan det är föräldrar och eller släkt till flickorna som tvingat flickorna till dessa tester som inte ens kan visa om den unga kvinnan är oskuld.

Lever man i familjer/släkt som tvingar de unga kvinnorna till dessa tester tror jag ingen av de törs anmäla sin släkt för detta tvång. I de kulturer där dessa tester ska finnas med är det ingen som vill sätta dit sin närmaste släkt med de risker för hedersrelaterat våld även finns i kulturen. Att försöka få de utsatta att anmäla detta sätter en ännu hårdare press på de unga kvinnorna så tror inte jag vi ska utsätta kvinnorna ännu mer. Jag är säker att många vet att det är förbjudet med tester men ingen har orkat anmäla detta.

Även om det nu är förbjudet med dessa tester enligt många jurister men även som politiker på olika nivåer säger måste man omedelbart göra ett förtydliganden av lagstiftningen att Oskuldstester är olagliga och även fastställa en hård straffskala för de som utför testerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.