Ryssland inte nöjd med Turkiet

Ryssland inte nöjd med Turkiet. Det ser ut att vara ett mycket kärvt klimat mellan länderna efter att Turkiet skjutit ned ett ryskt plan. Putin var på miljökonferensen i går och tog upp frågan och menade att Turkiet sköt ned det Ryska planet för att skydda IS smuggling av olja till Turkiet. Jag tycker denna artikel i Omni skriven av TT och publicerad där som ni ser strax före midnatt.
Så här såg den ut

Fler ryska sanktioner väntar Turkiet
Publicerad: Igår 23.31
Kännbara sanktioner väntar Turkiet från ryskt håll efter nedskjutningen av stridsflygplanet. Det blir inte heller något möte mellan ländernas presidenter.

Ryssland inför förbud mot turkiska jordbruksprodukter som träder i kraft om några veckor. Enligt nyhetsbyrån Interfax rör det sig om två huvudgrupper: grönsaker och frukt.
Antalet tillstånd för turkiska transportföretag skärs ned från 8 000 till 2 000  med möjlighet att dra in dem helt.

Den ryska charterturismen till Turkiet har redan i praktiken upphört enligt en branschkälla.Ryska fotbollsklubbar förbjuds att värva turkiska spelare när värningsfönstret öppnar efter nyår, uppger BBC.

IS-olja via Turkiet

Ekonomer bedömer att de ryska sanktionerna kan öka det turkiska budgetunderskottet med 5 miljarder dollar nästa år. Den bilaterala handeln var värd 31 miljarder dollar förra året.
President Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet kommer att ”handla tålmodigt, inte emotionellt” innan motåtgärder till de ryska sanktionerna vidtas.

President Vladimir Putin avstod från att träffa Erdogan när de båda på måndagen var i Paris för invigningen av det stora klimatmötet.
I Paris anklagade Putin Turkiet för att ha skjutit ned det ryska stridsplanet för att skydda jihadistgruppen Islamiska statens (IS) oljeleveranser till Turkiet. Han sade sig ha fått mer information om att oljeleveranserna som finansierar IS:s terrorverksamhet går via Turkiet.

EU vill medla

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade på en presskonferens att det nu gäller att undvika en upptrappning av den spända relationen mellan länderna, när man försöker bilda en gemensam front mot IS i Syrien.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini har lovat att medla mellan länderna i veckan för att se till att spänningarna inte skadar den ”politiska processen” kring läget i Syrien.

Kvarlevorna av den ryske pilot som dödades av en rebellgrupp i Syrien efter att ha skjutit sig ur stridsplanet flögs på måndagen från Ankara till Moskva. Det skedde efter en militär ceremoni i närvaro av den ryske ambassadören och militära företrädare. I Moskva togs hans kista emot av försvarsminister Sergej Sjojgu och höga militärer.
TT
Slut med citat från TT. Det är väl inte otroligt att ryssarna har rätt om oljan för på något sätt finansierar terrorgruppen IS eller Daesh som de kallas av de som tycker att IS inte har något med Islam som religion att göra. Hur EU ska kunna medla har jag svårt att se när EU vidtagit sanktioner för Ryssarnas agerande i Ukraina, sanktioner som bland drabbat de svenska bönderna oerhört hårt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.