Har vi rättsröta i Sverige

Har vi rättsröta i Sverige? Jag återkommer till vilka befogenheter kan en tingsrätt ta sig. Riksdagen har beslutat om att samerna inte ska ha ensamrätt på jakt och fiske. Tingsrätten i Gällivare har beslutat att det inte gäller. Då har vi en grundlag som inte fungerar eftersom de beslut som den lagstiftande församlingen har inte gäller. Vi skulle hamna i ett system där inte ens alla lagar som riksdagen fattat inte gäller.

Det är många beslut som riksdagen fattat inte minst de alliansen genomförde som jag ogillade som inom välfärdspolitken bara för att ta något exempel men som jag inte kan drömma om att en tingsrätt skulle ta upp till en prövning. Men hur kan ett sånt ärende som detta om jakt och fiske ens prövas av tingsrätten.

Någon ordning måste det vara i en rättsstat och jag har aldrig upplevt att en tingsrätt kan pröva riksdagens beslut. Jag tar inte ställning till vad jag tycker i fallet utan att ett riksdagsbeslut ska kunna prövas i en tingsrätt. Riksdagens beslut har ju vunnit laga kraft. Då blir alla beslut i Riksdagen lagar och ska gälla för annars måste inrätta en lag som säger att det är en lag att riksdagens beslut aldrig kan prövas av en tingsrätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.