Nu gäller det att KI städar upp i sin…

Nu gäller det att KI städar upp i sin organisation. Det har blåst en hel del i den akademiska världen efter det som avslöjats om kirurgen Paolo Macchiarini och Karolinska institutets ansvar i det misstänkta forskningsfusket. Rektorn har avgått, men det har inte redovisats orsaken till detta. Visst är en rektor ytterst ansvarig men det måste vara en omöjlighet för en rektor att veta vad en enskild professor forskar i. Däremot är det väl inget ensamarbete man sysslar med. Sedan verkar det vara mycket annat det handlar om runt professorn.

Nu tillsätter regeringen en utredning om forskningsetik, rapporterar SvD. Det är självklart att det måste finnas etikregler inom forskningen men nog måste man väl kunna framställa ”reservdeler” som ska kunna fungera på samma sätt som man transplanterar organ, och det finns väl många sådana exempel som tex hjälper hjärtat att slå rätt. Forskningsministern säger att det är viktigt att sånt här inte ska kunna hända igen. Bland annat ska utredningen tydliggöra regelverket kring vad som kan anses vara forskning och vad som kan klassas som vård. Hellmark Knutsson säger till SvD att man i utredningen även ska se över huruvida tillsynsansvaret i forskningsfrågor ska flyttas från de enskilda universiteten.

Det här är självklart inte bra för KI och Sverige om det varit fusk. Det har beskrivits i media om personer som dött av konstgjorda organ men å andra sidan har vi inte fått reda på om det fanns något annat alternativ för de patienterna. Jag har svårt att tro att man man hade något annat alternativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.