Just nu pågår en diskussion om bostadsbristen

Just nu pågår en diskussion om bostadsbristen. Det är klart att folk inte får tag i bostäder och till ett pris man har råd med. Det finns många förslag på vad man kan och bör göra. Jag blir förvånad när man hör vilka åtgärder som Boverket tror ska lösa problemen. Man säger att vi idag har lika många bostäder per 1000 invånare som tidigare. Ta och läs vad som framgår i ett reportage i SVT. Nedan ser ni vad Boverkets analytiker säger.

”Boverkets analytiker Bengt Hansson menar att det viktigaste sättet att lösa bostadsbristen inte är att bygga mer bostäder utan att ändra reglerna så att fler flyttar. Han vill bland annat avreglera hyressättningen och slopa reavinstskatten.

Det råder ingen allmän bostadsbrist utan bara för vissa grupper, säger Boverkets analytiker. Och att öka byggandet, som politikerna lovar, hjälper inte den akuta bristen för de som saknar bostad idag.

 Bostadsbristen går inte att bygga bort med nuvarande regelsystem. Rent fysiskt kommer vi aldrig klara av att bygga det behov som Boverket har sagt, säger verkets analytiker Bengt Hansson.

För att hålla jämna steg med befolkningsökningen har Boverket räknat ut att det skulle behöva byggas 70.000 bostäder om året under 10 år. Sammanlagt 700.000 nya bostäder.

Avreglera hyressättningen 
Men enligt analytikern Bengt Hansson skulle man snabbare kunna frigöra bostäder genom två viktiga politiska beslut. Att slopa reavinstskatten vid bostadsförsäljningar skulle göra att fler skulle välja att flytta. Och att avreglera hyressättningen skulle få fler att välja mindre boende än idag, menar han.

 De som bor centralt och har låga hyror får en sämre situation. Det är därför det är så svårt, för det finns förlorare och vinnare.

Överkonsumtion av boende
Han visar ett diagram över antalet bostäder per invånare, som har legat stilla sedan 1990. Han pratar om en överkonsumtion av boende som svenskarna ägnar sig åt. Somliga har flera boenden. men det kan vara att man bor större än man behöver, som till exempel det äldre paret som bor kvar i sin villa efter att barnen flyttat ut.

 Till slut blir det en överkonsumtion. Det var någon som sa att mina föräldrar har inte varit uppe på övervåningen de senaste 15 åren , berättar Boverkets analyschef Bo Söderberg.

 Bostadsbristen har mer med hur vi använder de lägenheter som finns än att det totalt sett är brist på bostäder, säger analytikern Bengt Hansson.

Så hus finns det tillräckligt av?

 Absolut, säger Hansson.

Bostadsbristen i dag handlar om insiders och outsiders, menar Hansson. Där de inne i värmen har det bra, medan de ut i kylan har det allt tuffare.

 För arbetslösa och de som inte är etablerade är det brist. Men inte för de allra flesta. Vi har de lägsta boendeutgifterna historiskt, säger han.

Politiskt svårt
Om man kan öka rörligheten mellan olika boendetyper så minskar bostadsbristen, resonerar analytikerna.

I de bostadspolitiska samtalen som regeringen bjudit in Allianspartierna och Vänsterpartiet till diskuteras båda förslagen som Bengt Hansson och flera av hans kollegor på Boverkets analysavdelning står bakom. Men båda förslagen är politiskt känsliga.

 Tekniskt är det enklare att ändra reglerna för hur vi använder beståndet, men politiskt är det svårare. Däremot kan alla vara för ett ökat byggande. Särskilt om det inte kostar något.

Slut citat från SVT

Jag kan säga att om detta är vad statens organ Boverket tror så tror jag att man har fel. Man får inte igång flyttkedjorna på detta sätt. Det är för många som inte vill bygga då man tjänar mer pengar på bristen. Det är märkligt att inte de stora byggbolagen vill bygga och äga bostäder. Brister gör att man tjänar mer pengar om priserna stiger. Att få igång flyttkedjorna när en 4 i ett äldre bestånd troligen är billigare än en 2:a i nyproduktionen.

I den här debatten har inte momsen varit uppe i diskussionen. Att momsbelägga hyrorna gör att avdragsrätten för byggmonsen skulle införas och jag tror det skulle gynna byggandet av hyresrätter.

En kommentar

  1. Caanita

    Men visst är det dags att sluta med pratet, diskussionerna och debatterna och istället se till att något verkligen händer med bostadsbyggandet?
    Om det skulle räcka med att ha åsikter, då skulle vi inte ha någon brist på bostäder.
    Det gäller alla partier från vänster till höger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.