Aldrig tidigare har börserna fallit så mycket

Aldrig tidigare har börserna fallit så mycket. Över 16 biljoner kronor raderades ut på den globala finansmarknaden efter brexitbeskedet i fredags. Inför börsveckans inledning varnar The Guardians finansredaktör Nils Pratley för att det värsta inte är över.

Han säger att man ska inte bli förvånad om finansmarknaden tar ytterligare en titt på Brexit och beslutar att midsommaraftons reaktion var för tam. Dels pekar han på att FTSE 100-indexet slutade veckan på plus. Dels hänvisar han till sprickan i den brittiska oppositionen som uppenbarat sig i helgen.

Han säger även att det finns skäl för oro om den brittiska lämna -sidan börjar strida internt. Utifrån det påståendet är helgens händelser alarmerande. Brexitsidan har vunnit men tycks inte ha någon tydlig plan för vad man ska göra segern.

Sedan har även Cameron lämnat skutan och det blev ett måste men ger även tecken på att han vill inte ta hand om Storbritannien när det blev lämna som segrade. Det kan inte vara roligt att sätta sig med Merkel med flera och förhandla om utträdet och vilka regler man ska få.

Tänk vilka enorma konsekvenser Börsvärde på 2,08 biljoner dollar, motsvarande över 16 000 miljarder kronor, raderades ut på den globala finansmarknaden. Det är den största förlusten i historien under en handelsdag, enligt Standard & Poor. Raset är alltså värre än kraschen som följde Lehman Brothers konkurs 2008 och den svarta måndagen 1987, skriver Reuters.

Det är klart att sådan ras får enorma konsekvenser. Hoppas att någon räknar ut hur mycket detta slår på våra pensionspengar.

5 kommentarer

  1. Olle

    Detta är nog inget som kommer att vara bestående utan rätar upp sig på sikt ,är att hoppas på i alla fall.
    Detta om något är i alla fall en fingervisning vilket korthus EU är.
    Finns mycket bra med EU och lika mycket som inte är bra, låt oss hoppas att EU funderar på hur de ska rätta upp sitt förtroende, för trots allt lever vi i ett demokratiskt samhälle där vi alla ska kunna rösta.
    Går inte som vissa politiker tycker ,”vi kommer aldrig att rösta om utträde ur EU” ,detta uttalande är långt ifrån demokrati

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Säg inte det en förlust är alltid en förlust men visst kommer börserna att stiga från det lägre värdet

  2. Lars Gidlöf

    Hej

    För det första så kan inte det ha försvunnit 16 biljoner kronor, för vart har dessa pengar försvunnit då??

    Sen, detta är priset för ett allt större politikerförakt som sprids runt om i världen.

    Politikerföraktet gör att idioter som Sverigedemokraterna kan få över 15 % av alla röster i ett svenskt riksdagsval, då de för bara blott några val sedan som mest fick 1-2%. Inte har väl så många svenskar blivit rasister på så kort tid. Nej, det är misstroendet mot politker som gör att högerpopulistiska partier får vind i seglen.

    Det är därför också britterna röstade sig ut ur EU. Varför skall dessa politiker ha skattefria löner, möjligheter att köpa sprit och varor tax free medans de samtidigt tagit bort medborgarnas möjligheter till tax free handel?

    Nej, min farfar, en som arbetade aktivt inom socialdemokratin redan på 40-talet i sin hembyggd , sa följande ord som stämmer mycket bra.

    *Vet du vad det är för skillnad mellan en politiker och en häst? ” , ”Jo, en häst kan inte sko sig själv,medans det gör en politiker”.

    Vågar du ta in denna kommentar eller är det censurerat av maktens män,som pratar om demokrati men som egentligen inte vill ha det?

    Jag kommer i alla fall få inlägget publicerat,men tänkte du hade så mkt go i dig så du vågar ta in den

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Om börserna faller har värdet minskat och då är det som jag skrev

  3. Dage Åberg

    Det är sådana här gånger det gäller att sitta mitt i skjortan mitt i båten. Alldeles stilla!
    Jag har egen erfarenhet av detta, vid IT-kraschen i början av seklet och senast vid finanskrisen med början 2008. Om vi vanliga amatörer ska vara på börsen öht ska vi vara det långsiktigt och inte tro att vi kan överlista marknaden genom smart day- to day- business.
    I alla fall har det gynnat mig när återhämtningen kommer. Och kommer den inte, snart eller längre fram, är det slut med det samhälle som vi nu känner det. Då spelar det ingen större roll om vi placerat våra tillgångar i aktier, fonder, pensionsfonder, fastigheter eller annat.
    Sedan kan jag önska att vi levde i ett samhälle där andra faktorer faktorer vägde tyngre i vårt liv.
    MVH / Dage Åberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.