Hur många av alla flyktingar får stanna

Hur många av alla flyktingar får stanna. Nu är det tid att planera och verkställa besluten på alla som får nej till asyl. När inrikesminister Anders Ygeman (S) i januari sa att runt hälften av de 160 000 asylsökande som kom till Sverige förra året kan komma att utvisas väckte det stor uppståndelse inte minst hos media.

Nu ger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson ministern rätt. Vi har legat på 70 procent bifall och 30 procent avslag under Syrienkrisen. Innan dess var siffrorna de omvända, säger han till TT och fortsätter: Men någonstans runt 50 procent kommer det kanske att ligga. Problemet är att det tar tid att utvisa och vart ska de skickas

En kommentar

  1. Lars Flemström

    Detta innebär att hälften ska skickas tillbaka omedelbart efter beslut, hur nu det ska gå till, och den andra hälften sedan deras uppehållstillstånd har gått ut, hur nu det ska gå till. Alla nya uppehållstillstånd kommer att vara på mellan 13 månader och tre år. Efter ankomstdatum eller beslutsdatum känner jag inte till. Detta innebär att de första, som kommer att få uppehållstillstånd, kommer att återvända i slutet av detta år eller i slutet av nästa år, medan de som kommer att få treåriga tillstånd kommer att återvända i slutet av 2018 eller 2019. Om situationen i hemlandet är fortsatt dålig, väntar i så fall verkställighetshinder på obestämd tid, eller förlängning av uppehållstillstånden på bestämd tid, exempelvis under en ny treårsperiod?

    Ygeman tror på ett frivilligt återvändande, eftersom bidragen och rätten att bo på asylboende kommer att dras in inom en viss tid efter avvisningsbeslut. Ja, det kan man vänta sig av dem som haft genuina asylskäl och fått uppehållstillstånd på den grunden. Men också av åtskilliga andra, bl.a. ekonomiska migranter som inte funnit det paradis, som de förespeglat., Samt de som kommit av ungdomlig äventyrslystnad, när vardagstristessen tagit över.

    Det är kanske dags nu att inse att flyktingskap inte är en nutida variant av vissa svenskars amerikaresor under 1800-talet. Utan handlar om hjälp till skyddsbehövande så länge de behöver skydd. Det heter ju att ingen flyr frivilligt, vilket torde stämma in på genuina flyktingar. En logisk konsekvens borde då vara att man återvänder frivilligt, när så blivit möjligt.

    Tiden som flykting borde då användas till att underlätta återanpassningen till hemlandet, snarare än att utföra okvalificerade enkla jobb till låg lön i konkurrens med lågutbildade arbetslösa i värdlandet. Är det tänkt att de ska fly Sverige som ekonomiska migranter? Vart? Till Storbritannien? Hur har Annie Lööf tänkt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.