Två veckor har gått efter kuppförsöket i…

Två veckor har gått efter kuppförsöket i Turkiet. Nu rensar president Recep Tayyip Erdogan ut inom militären och gör masstängning av medier. Det pågår även utrensningar inom utbildningsväsendet.

 Det intressanta är hur presidenten använder kuppförsöket för att genomföra sin egen kupp och rensa bort alla som står i hans väg, säger Bitte Hammargren, Turkiet- och Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

Enligt henne är det uppenbart att regimen redan före kuppförsöket planerade en utrensning inom militären. Därför kunde massgripandena av militärer efter kuppen ske så snabbt, menar Hammargren.

Turkiet är sakta men säkert på väg mot diktatur. Detta är nu trots de uppgörelser som EU gjort om flyktingpolitiken en fortsättning som EU måste säga från om. Turkiet kommer hoppas jag kommer att stå långt från ett medlemsskap med de åtgärder presidenten vidtagit.

50 000 pass har indragits i landet. Efter kuppen har 18.000 personer gripits och 66.000 statsanställda skilts från sina uppdrag, däribland 40 procent av alla generaler och amiraler. För att fylla luckorna befordrades 99 överstar på torsdagen. Tala om kontrakupp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.