Många Svenskar har för stora skulder.

Många Svenskar har för stora skulder Omkring en kvarts miljon vuxna svenskar är långvarigt överskuldsatta och många av dem kommer aldrig bli skuldfria. Det skriver LO:s Karl-Petter Thorwaldsson och Sebastian de Toro på Aftonbladet Debatt.

Det är dags att göra något åt det, menar duon. De föreslår bland annat att kreditgivare ska ta en större del av kostnaden för misslyckad kreditgivning, att gamla skulder kan preskriberas och mer forskning inom området. Det är förenat med stor risk att inte göra något åt problemet, anser de: Om räntorna eller arbetslösheten stiger kraftigt kan fler bli överskuldsatta i framtiden, särskilt unga som sitter på stora bostadslån. 

Det är så sant och det är åt skogen att det ligger för lite ansvar på den som lånar ut. I många fall har det säkert inte skett någon kreditprövning. Det blir fel om det är samhället som ska stå för fiolerna om de inte kan betala.

3 kommentarer

  1. Micke

    Ta bort ränteavdragen så det blir mindre fördelaktigt att låna upp på egendom. Årligen får dessa individer dela på drygt 20 miljarder kronor, pengar som kommer direkt från Sveriges skattebetalare.

    Inte konstigt att folk lånar upp till lyxkonsumption som nya bilar och utlandsresor, inte en tanke finns att räntan en vacker dag ligger betydligt högre.

    Att inte sluta pumpa in pengar till denna extremt gynnade grupp är politikernas ansvar, inte bankerna.

    Att riksbankem Yngves i spetsen fprtsätter stödköpa statsobligationer för att hålla nere marknadsräntan är också en stor bidragande orsak till att vi en dag står där med skägget i brevlådan mär bostadsbubblan briserar.

    Kom sen inte och snacka om skuldsanering till personer som med skattemedels hjälp lyxkonsumerat så det står härliga till. Lånar man upp på villan så hårt att man inte klarar sina utgifter får man stå sitt kast.

    De får ta sitt ansvar och precis som de som gått i konkurs med en firma leva på existensminimum exakt lika länge.

    Jaga sjuka och arbetslösa har politikerna gjort med tydligt gott samvete men när det kommer till personer som lyxkonsumerat på skattebetalarnas bekostnad då ska man få skuldsanering och slippa betala tillbaka sina lån.

    Vilken sjuk värld vi lever i.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag håller med dig om ränteavdraget finns egentliget inget motiv, men vet inte hur det skulle slå på näringslivet för de måste ibland låna till mycket stora investeringar

  2. Leif

    Mickes inlägg ovan sammanfattar huvudproblemet. Det är politikernas ansvar att ta bort ränteavdragen samt via Finansinspektionen reglera lånemarknaden. T.ex. borde det nya amorteringskravet gällt även befintliga lån och man borde även infört ett skuldkvotstak så det finns en gräns för belåningen kopplad till inkomsten.

    De som har överbelånat sig ska inte räddas utan får sälja sina bostäder med förlust när kraschen kommer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.