Umeå har näst dyraste förskolan i Sverige

Umeå har näst dyraste förskolan i Sverige. Det finns i ett reportage i dagen VK. I artikeln visas också på att det är 650 kr per invånare. Att vi ligger högt i kostnader har visat sig många gånger genom åren. Jag har alltid tyckt att det är kostnader per plats i förskolan är ett bättre riktmärke och som är viktigast eftersom kostnaderna varierar om man tittar per invånare så blir det högre kostnader för en kommun med en ung befolkning för där finns flera barnfamiljer än i Åsele

Men även med andra mått har Umeå högre kostnader än i jämförbara kommuner. Det borde även innebära att vi har högre standard men även en bättre fritid och kultur för på dessa områden satsar vi betydligt mer än jämförbara kommuner. Det visar sig att dessa satsningar som är förebyggande arbete ger lägre brottslighet och den är förhållandevis lägre i Umeå men är även på låg nivå i förhållande till hela landet.

Inom kommunsfären finns också en kostnadsutjämning som ska i stort sett ge samma förutsättningar för välfärd. Det finns även ett system för inkomstutjämning och ur det systemet får vi pengar men till kostnadsutjämningen har Umeå kommun varit den kommun som betalar mest i hela landet. Det här har jag visat i bloggar tidigare.

Det finns ett system som slår mot Umeå nämligen om man ligger högre i kostnaderna än vad som är en standardkostnad då får vi betala till de som ligger under standardkostnaden. Kostnadsmodeller finns inom i stort sett alla områden. Nu ska Umeå minska kostnaderna på många områden men när Umeå får problem med ekonomin brukar det vara så i de flesta kommunerna i landet så förhållandet mellan kommunerna i kostnadsläge ligger säkert kvar. Men varför vi använder mer pengar gör att vi har en högre skatt och som ger mer välfärd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.