Tidningar bör ta bort möjligheten att kommentera

Tidningar bör ta bort möjligheten att kommentera. Det har jag sagt många gånger till VK. Det är alldeles för mycket hat. Det gäller främst bloggen där man ibland får sitta och fundera över om man publicerar en kommentar för då kan man hamna inför skranket och bli åtalad för till exempel förtal. När det gäller bloggar är det enligt VK,s regler bloggaren som bär ansvar men går det att avsäga sig ett ansvar som ansvarig utgivare? Tycker att det borde vara de som ger ut tidningen där bloggen är en del och att det är ett ansvar för tidningen.

Men oavsett det så är det en tummelplats för hat och hot. Som bloggare ser man ip numret och jag har sett otaliga kommentarer med samma ip nummer men med olika mail adresser. Nu publicerar jag inte dem och inte heller de som inte håller sig till vad som står i bloggen eller om de på något sätt kränker eller ljuger. Om jag själv kunnat stänga kommentatorsfälten skulle jag göra det. Det märkliga är att det inte går eftersom det är jag som bär ansvaret.

5 kommentarer

  1. Daniel Nyström

    Jag väljer ofta att inte publicera kommentarer då de är fyllda av hat och dödshot. Men det finns många som också kommenterar positivt eller som problematiserar inlägg man gjort på sakligt sätt. Sådant är bara kul. Det är synd att hatet tar och tillåts ta så stor plats. Tidningar kanske borde kräva en strängare verifiering av personkonton direkt kopplade till personnummer. Då kan inte en person ha flera konton.

    …och som du säger om IP-numren. Jag har vissa gånger fått tiotalet kommentarer på ett inlägg där samma IP-nummer (men med olika mailadresser) står för 70-80 procent av inläggen. Kort och gott: Nättroll.

    • Olle

      Hemma är vi 4 st på samma dator ,jag min sambo och våra barn .Och vad jag vet så är vi åtminstone 3 som kommenterar ibland ,och nån gång på samma inlägg .Då ser det konstigt ut antar jag.Men bättre kontroll på personuppgifter är nog bra .Har faktiskt fått påstötning nån gång om att jag har kommenterat 2 ggr med olika mail

      • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

        Det är datorn som levererar kommentarer och därför är det så att om flera kommenterar från samma dator blir det samma Ip NUMMER

  2. Lena

    Kommentarer är bra för det främjar demokrati och åsiktsfrihet. VK får precis som du sålla i kommentatorsfältet och ska VK ta ansvar över din skrift blir det en artikel som granskas och redigeras av VK före publicering. Jag är helt övertygad om att det finns annan plattform att skriva av sig på som helt saknar kommentatorsfält, det är bara att fråga sig fram. Du låter som ett tjurigt barn, varför ska dina åsikter ges möjlighet att ifrågasättas av utomståenden? Varför får du inte visa vad andra också tycker om romer, VK etc? Börja skriv på flashback där är taket högt och ingen journalist som ljuger.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det heter VK bloggen och på nättidningen står det att det är VK,s utgivare som är andvarig utgivare. Så är det inte även om det inte är prövat. De har egna regler som säger att det är den som är bloggare som tar allt ansvar för det som står i bloggarna vilket det inte är när det gäller insändarsidan och debattsidan. VK publicerar inte en enda debattartikel eller insändare om de tror att den insändaren kan innebära att man tex gör ett förtal mot en person. Det är ansvarig utgivare som handlar inför skranket om man gör tex ett förtal i en blogg. Vk påstod när det gäller mina kommentarer i flera artiklar att jag gjorde en brottslig gärning då vilket ¨åklagaren lade ned förundersökningen om. Åklagaren sa också att Igor Jonsson var anavarig för de kommentarer som han släppte fram men det var inte grund för ett åtal. Jag har inte anmält VK för förtal trots att de skrev att jag var en brottsling, men hade gjort det direkt om det var de som skrev ha fått stå sitt kast. För är bloggaren ansvarig för det han skriver på VK bloggen men inte den som skriver artiklar där man skriver att jag är en brottsling

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.