Alliansen och V misstror Tjänstemännen

Alliansen och V misstror Tjänstemännen. Då menar jag att de misstror tjänstemännen i kommunen och vill bygga nya förvaltningar.Att slå sönder en förvaltning är en käftsmäll mot kommunens tjänstemännen. Det är så det blir när man säger att det inte fungerar. Vad är det är som fungerar, jag har inte hört vad som inte fungerar , bara generella förklaringar. Att politiker som angriper tjänstemän har vi under min tid varit ense med Ågren och alla andra i ksau om att när V och Tamara Spiric angrep ekonomikontoret under en budgetprocess så då var det ett arbetsmiljöproblem. Vilket också den utredning som skedde visade. Det är det som sker även nu.

Om saker och ting inte fungerar måste man mena det beror de tjänstemän som jobbar och organisationen i sig själv utför inga arbersuppgifter. Jag funderar vilken kompetens Ågren, Westerberg, Larsson och Edman egentligen har i det här fallet när det gäller hur en stor organisation ska fungerar.

Hur man organiserar arbetet för att leverera vad politiken vill ha är inte en stor politisk fråga, däremot är nämndorganisationen politisk fråga. Jag har inte hört av någon tjänsteman att organisationen är ett leveransproblem. Däremot levererade Ågren kritik mot Björinge både när det var flera förvaltningar och även när det blev en. Om en sak inte fungerar så skruvar man i detta och rättar till det som är fel. Om nämnderna vill ha en chef över sin verksamhet då inrättar man en och jag hoppas att man har en som kan ekonomin. Nämndens beslut vad man vill ha gjort ska fungera oavsett hur förvaltningen ser ut. Jag har aldrig hört i detalj vad som inte fungerar.

Jag är dock helt säker på att det blev fruktansvärt obegripligt när man införde gratis nyttigheter för nämnderna och var pengarna skulle tas. Jag har aldrig sett någon verksamhet någonstans som har gratis hyror, gratis it utrustning, gratis städ dvs att den typen av verksamhet är anslagsfinansierat till en annan nämnd.

Jag har mött flera ekonomer som säger att det är kostnadsdrivande och otydligt. Tar ett ex. Om skolan säger sig behöva 100 datorer ska då tekniska säga att det får ni inte för det finns inte i vår budget. Man kan inte heller säga att de inte behövs och inte heller säga till skolan vi tar pengar från er genom att dra ner på er budget. Detta är ett exempel på att det är fullständigt åt skogen och det vet i alla fall en del moderater som tänker vad det kan bero på.

Nej jag tycker som sagt att det här är en käftsmäll mot våra tjänstemän på topp nivå. Jag skulle inte vilja jobba i en organisation där det sker som i Umeå kommun där lekmän som politikerna är kan verksamheten bättre är proffsen, eller är det annat man är ute efter. Jag tillhör de som tycker att vi har duktiga tjänstemän i vår kommun annars har vi aldrig kommit dit vi är och vinnit så många priser som vi gjort och haft massor som vill se hur vi jobbar.

De gör sitt jobb lika bra idag med en förvaltning som när vi hade många eller bättre Det är en fördel i en kommun om man tar bort gränshinder vilket fanns när vi hade flera förvaltningar inte minst när det gäller personalplanering och kompetensfrågor och sekretess. Tänk efter eller vad är det ni vill skada ni som driver att slå sönder systemet med en förvaltning. Ge nu vår nye fastighets chef Karin Isaksson möjlighet att jobba med fastigheter på ett proffsigt sätt mot nämnderna och måste hon kunna ta ut hyra som vilken fastighetsägare som helst

2 kommentarer

  1. Någon med i syn

    Om du tycker kommunen har bra tjänstemän bör du ta en titt på hur det ser ut på kommunens förhandlingsavdelning.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror ärligt talat att du har ingen kompetens över detta. Även om det är tvår år sedan jag slutade som ordförande följer jag med vad som händer och våra tjänstemän gör ett bra jobb. Om jag vore tjänsteman eller kvinna skulle jag ha anmält en del personer för arbetsmiljöbrott hu man beter sig. Det finns avtal mellan parterna som ska följas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.