Det måste bli slut på tortyren av flickor

Det måste bli slut på tortyren av flickor. Det har kommit fram att det finns över 150.000 könsstympade kvinnor i Sverige och det ökar trots att det är förbjudet enligt svensk lag. Det är säkert fler än vad som uppskattats tidigare. Det här har kommit fram i en studie som Svt tagit del av. 2015 uppskattade socialstyrelsen att det var 38000 men nu vet man att det är en stor underskattning. Könsstympning är mycket vanlig i länder som Somalia och Etiopen. Den här tortyren har skett så tidigt i livet att offren minns inte när det hände men det fortsätter bland de som bor i Sverige. Den här traditionen är så stark att man åker till andra länder och gör ingreppen.

Kvinnorna tvingas av sina män och släktingar att könsstympa sina döttrar. De gör det trots att de vet vilka problem de själva upplevt med ingreppen. En kvinna från Somalia har berättat för Svt hur hon pressats av landsmän att könsstympa sin dotter och det vill hon inte eftersom hon vet hur det är då hon råkade ut för detta när hon var åtta år och ingreppet gjordes utan bedövning i samråd med närstående har hon berättat för Svt.

Hon har kommit in i samhället men nu har Somalierna börjat trycka på att tortera sin dotter på samma De har gett henne uppmaningen att åka till Somalia eller Egypten när hon fått uppehållstillstånd. Hon vägrar för hon tycker det är tortyr och har därför tvingats att gömma sig. Hon har fått skyddad identitet och hemlig adress. Hon är en av få som har talat om hur kvinnorna torterats men hur det kommer att bli för henne törs man inte spekulera i för risken tror jag är att hon utsätts för hedersrelaterat våld.

Vad gör man då i Sverige för att få ett stopp på den då traditionen bland män är så stark. De verkar inte begripa eller förstå att i Sverige gäller svenska lagar och att de förtrycker de kvinnor som de är gifta med. Ett giftermål som de troligen har tvingats in i. Vi säger väl som vanligt att det är upplysning som gäller men det vet vi inte räcker. När flickorna kommer till skolhälsovården borde man kunna se om de utsatts för denna tortyr och eftersom det är olagligt kunna vidta rättsliga åtgärder. Händer inget om man bryter mot lagen är den tandlös. Vi kan inte acceptera att denna vidriga handling får fortgå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.