Kommer fastighetsskatten tillbaka

Kommer fastighetsskatten tillbaka. Det skulle i alla fall inte förvåna mig. Dagens Industri rapporterar att flera tunga profiler vill återinföra fastighetsskatten. Två av de tunga profilerna är den tidigare moderata finansministern Anders Borg och Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Winsth säger att skatten små marginaleffekter, är fördelningseffektiv och skulle bli en bra inkomstkälla för staten eller kommunen för att finansiera välfärden. Borg var finansminister när skatten avskaffades och ersattes av en kommunal fastighetsavgift. Han säger till Di ångrar inte beslutet och säger att det var rätt då men är i dag inte främmande för ett återinförande.
Borg säger till Di ”Ska man göra en bredare skattereform vore det naturligt att använda fastighetsskatten som finansieringskälla för att sänka inkomstskatterna”

Jag tror också att det vore rätt väg i stället för det behövs pengar för att finansera välfärden. Däremot tror jag det är bäst om staten tar hand om skatten och inte kommunerna för jag tror att en kommunal fastighetsskatt skulle slå snett mot en hel del kommuner. Fastighetsskatten slår jämt år från år över tiden

Stefan Ingves och Riksbanken har också efterfrågat en fastighetsskatt, precis som Finanspolitiska rådet och EU

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.