Odenberg tycker kraven på Hultqvists avgång är illa underbyggt

Jag har läst både Odenbergs artikel och hört vad ha sa i TV4 soffan lördag morgon. Jag delar hans uppfattning att man kan inte använda misstroendeförklaringar hur som och att det ska var grövre saker än vad Hultqvist agerat. Han både skriver och säger ” Alliansens krav på att försvarsminister Peter Hultqvist (S) avgår är illa underbyggt. Det skrev tidigare moderate försvarsministern Mikael Odenberg på DN Debatt.

Han tycker att man borde De ha nöjt sig med att infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman lämnade till följd av Transportstyrelseaffären. Han tycker inte alliansen agerade ansvarsfullt, ”sköt med för grov kaliber” och spelade statsminister Stefan Löfven rakt i händerna. Nu har fokus flyttats från sakfrågan och regeringens brister till att handla om det politiska spelet, enligt Odenberg.
”Det är varken bra för landet eller för Alliansens säkerhetspolitiska trovärdighet.”

Detta kan man bara hålla med om. Rent formellt tycker jag att det är Konstitutionsutskottet som ska granska regeringen och då se vad man gjort för fel. Det är inte medias uppgifter man ska bygga på utan det ska man ta fram. Även om det är fel att sätta ut den här typen av hemligstämplade uppgifter. Det är faktiskt alliansen som gjort och gott ut med upphandlingsunderlagen och inte regeringen Löfvens statsråd.

Det kan ha varit så att det anbud man tog följde underlaget och det var det man kollade. Under 2014 hade riksrevisionen till alliansen påpekat säkerhetsrisker. Det skulle självklart Transportstyrelsen ha gjort men det verkar ha varit laglöst land. Det måste ha varit den styrelsen som är ansvarig och ingen annan. Däremot skulle självklart ansvariga departement ha vidtagit åtgärder för att omedelbart rätta till alla fel. Visst är det en härva och jag är inte förvånad att det kom till i Transportstyrelsen.

Jag har funderat många gånger vad man behöver den till och att det inte ligger under departementet. Med detta i botten tycker jag det är dags att se över hur många myndigheter man behöver när man har departement. Det behöves en ordentlig genomlysning av alla dessa myndigheter vi har och de styrs dessutom inte helt av politiken utan det är vilka blandningar som helst. Jag har aldrig trott på blandning av politiker och tjänstemän

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.