Det kommer även mycket bra föslag i Kina som passar här

Fina förslag kommer även från Kina. I höst träder en ny lag i kraft som har det utomordentliga förslaget att nättjänster måste koppla alla kommenterar och inlägg till en verklig person. Det blir helt enkelt svårt och rent omöjligt med anonyma kommentarer. Motivet är att stoppa både falska rykten, olagliga meddelanden, kommenentarer

Den nya lagen är en del i en mycket intensiv satsning som Kina gjort på att reglera internetanvändandet i landet på sistone. Jag gillar inte mycket Kina gör med tycker det är helt rätt att man inte ska kunna kommentera anonymt. Det här har jag sagt många gånger till Ingvar Näslund men när det gäller bloggar så ser man som bloggare i alla fall ip numret. Jag har provat att skicka mailsvar till de som skriver men det är ofta den mailadress de uppgivit inte finns. Jag har även sett att samma Ip nummer ibland haft olika avsändare. All anomymitet gillar näthatare och det ger chans att djävlas och att hota folk. Ta bort möjligheten att vara anonym och det är man ju på Facebook

3 kommentarer

 1. Rolf

  Utan anonymitet, ingen yttrandefrihet, utan yttrandefrihet ingen demokrati, så vart är Sverige på väg.

  Vad Kina har gjort är att kväva ansvarig utgivare på webbtidningar som har viss genomslagskraft, alltså vad Sverige haft länge. Det går mycket bra att kommentera anonymt här i Kina, det finns till och med lag på att man skall få skydda sig med anonymitet, det är kriminellt att spåra en persons riktiga ID. Du borde sluta läsa amerikansk hat-propaganda och falska nyheter om Kina och sprida dom.

  Dessutom, du gillar tydligen att köra långfingret ansiktet på folk. Jag fyllde i allt med korrekta uppgifter, inklusive ”antispam” och allt jag får är ”Spammar Du”. Och var är din riktiga mejladress, eller är du bara blyg. Kanske är du bara ett blygt fossil från tiden av Tredje Riket. Dom var verkligt duktiga i att övervaka folk.

  Detta har sänts genom en proxy

  Rolf Krohna
  Frilanskorrespondent i Kina

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag delar inte din uppfattning om du visste hur mycket hot och annan skit som kommer anonymt, Det är för djävligt helt enkelt och det tycker media är roligt; Det är djävligt dåligt gjort. jag har provat svara och det går inte för mailadressen finns inte. VK bloggen tala i alla fall om för den som bloggat vilket IP nummer den som kommenterar har

 2. Lars Flemström

  Den kinesiska enpartidiktaturen har absolut ingenting att lära ut om yttrandefrihet. Deras förslag, som gör det möjligt att straffa envar som uttrycker ”oönskade” åsikter passar absolut inte här. Inte ens i Kina. Vi måste lösa våra problem med demokratiska metoder. Även i Sverige håller det på att bli ett privilegium för en opinionsbildande elit att hysa åsikter. Regeringens förslag att avskaffa reklamskatten samt att ersätta TV-avgiften med en ny skatt måste stoppas.

  Bägge förslagen är ju ett tillmötesgående av den Stockholmsbaserade mediaeliten. Dessutom måste vi säga ett väldigt bestämt NEJ till alla skattehöjningar som inte är nödvändiga för att klara välfärden. Sverige får inte återigen framstå som världens högskatteland nr 1. Det skulle hota jobben och välfärden i Sverige. Reklam är ingen livsnödvändig produkt. Det är inte heller den närgångna undervisningen i hur man tar livet av folk i diverse underhållningsprogram i den ”reklamfria” TV:n.

  Det måste även fortsättningsvis vara möjligt att framföra åsikter anonymt. Men det måste också vara möjligt att lagföra personer, som gör sig skyldiga till nätbrottslighet av olika slag, inklusive hot, förolämpningar och förtal. Detta är två motstridiga intressen, som man har balanserat någotsånär inom gammelmedia genom systemet med en ansvarig utgivare. Det är förvisso ingen bra lösning, men den är dock bättre än den kinesiska modellen.

  Regeringen tror tydligen att den fria opinionsbildningen hos vanligt folk är ett större hot mot demokratin än mediadreven, med dess oerhörda genomslagskraft, mot demokratiskt valda politiker såsom Sven-Otto Littorin, m, och Håkan Juholt, s. Många enskilda har fått sina liv sönderslagna genom att hängas ut som brottslingar i media med en ansvarig utgivare. Domstolar har påverkats, när journalister i en och samma person har agerat åklagare, domare och straffverkställande myndighet. Trots att skamstraffen (att lagligen dömda brottslingar fick sitta i skampåle till allmänt beskådande) avskaffades redan 1865. Men det hade varit ännu värre utan ansvariga utgivare.

  Vi måste först slå fast att det inte finns någon lagstadgad rättighet att skriva kommentarer på andras bloggar, utan allt kommenterande sker med bloggägarens medgivande och på dennes ansvar – när det inte finns en ansvarig utgivare. För VK-bloggarna finns dock en ansvarig utgivare, eftersom bloggarna är en del av mediaföretaget VK. VK har dock – helt utan stöd i lag – försökt skriva över utgivaransvaret på bloggägarna Lennart Holmlund m. fl.

  Det behövs en striktare lagreglering av utgivaransvaret för både gammelmedia och – i synnerhet – för nymedia. Det råder ingen likhet inför lagen när enskilda sverigedemokrater har dömts för hets mot folkgrupp för vad de har skrivit på sina privata bloggar, som saknat ansvarig utgivare, trots att de bara har citerat ur partitidningen SD-kuriren, som har en ansvarig utgivare, som dock inte har straffats, eftersom han har skyddats av tryckfrihets-grundlagen (som gäller för alla tryckta tidningar men bara för bloggar med utgivningsbevis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.