Donald Trump kan inte bete sig som en presidet ska bete sig

Får man bete sig som Donald Trump gjorde i FN. Det måste vara första gången någon hotade ett annat land för han riktade ett direkt militärt hot mot Nordkorea. Hotets innehåll var att han skulle utplåna dem. Utrikesminister Margot Wallström (S) säger han han bröt mot FN stadgan i talet då han hotade att utplåna Nordkorea. Jag är i och för sig inte förvånad då alla hans tal om Nordkorea handlat om hot. Jag tror inte ett dugg på att det ger effekt utan man måste sätta sig öga mot öga och lösa problemet. Nordkorea regerar kraftigt på Donald Trumps tal till FN i dag. Wallström säger till Studio ett i P1 att Trump bröt mot FN-stadgan i talet, i och med att han riktade ett direkt militärt hot mot Nordkorea. Alla ledningar i hans hjärna är inte rätt monterad.

En kommentar

  1. Lars Flemström

    ”Kubakrisen var en 13 dagar lång konfrontation i oktober 1962 mellan USA och Sovjetunionen över sovjetiska ballistiska robotar utplacerade på Kuba. Den utspelade sig på tv över hela världen och var det närmaste det kalla kriget kom att utvecklas till ett fullskaligt kärnvapenkrig.”

    Är Trump värre än Kennedy, som hotade Moskva med kärnvapen från Turkiet och Italien och genomförde en blockad (som dock kallades något annat) mot Kuba, vilket de facto var en krigshandling. Resultatet blev att Sovjetunionen gav efter mot löfte att USA inte skulle anfalla Kuba utan vid en direkt provokation från Kuba mot USA.

    Nordkorea antas nu ha kärnvapen, som kan nå det amerikanska fastlandet från baser i Nordkorea. Är det möjligt att förmå Kim Jung-un att överlämna de nordkoreanska kärnvapnen till Kina för destruktion mot löfte från USA att inte utplåna Nordkorea?

    Trump har faktiskt inte genomfört någon krigshandling mot Nordkorea, utan har i stället försökt förmå FN att genomföra en handelsblockad mot Nordkorea. Denfn- blockat, som redan har genomförts men enligt Trump är otillräcklig har redan drabbat både det nordkoreanska folket och landets elit. Finns det en chans att det blir en, eventuellt Kina-stödd, statskupp i Nordkorea, så att Kim Jung-un avsätts?

    En sak är i vart fall säker: Den som hotar med kärnvapenkrig är Kim Jung-un. Syftet är med all sannolikhet att avskräcka USA från att stödja Sydkorea vid ett nordkoreanskt anfall. Kim Jung-un har suttit alltför kort tid vid makten för att ha planerat allting själv Det har hans far och farfar gjort. De har maskerat sina förehavanden genom genom skenbara eftergifter och skenbar avspänning.

    Vad som nu spelar Kim Jung-un i händerna är, förutom att det nordkoreanska kärnvapenprogrammet nu närmar sig sin fullbordan, att USA och världssamfundet har problem lite varstans i världen. Även Trumps hårda tonläge mot Iran måste sättas in i detta sammanhang. Finns ett samarbete, som har undanhållits den svenska allmänheten, mellan Iran och Nordkorea på det kärntekniska området. Eller är det något som Trump bara inbillar sig?

    Amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik har uppvisat paranoida drag långt innan Trump blev president. Trump spelar onekligen ett högt spel. Men gör han rätt eller fel? Jag tycker inte att vi som svenskar har tillräckligt med fakta för att kunna avgöra den frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.