300 lägenheter vid Umeå Östra

300 lägenheter vid Umeå Östra. Det är bra att man fullföljer detta och att det blir fler bostäder i detta område som det var menat. Här läggar jag ut det pressmeddelande som talar om detta. Bra beslut tycker jag

En detaljplan för kvarteret Resenären vid Umeå Östra möjliggör byggandet av omkring 300 lägenheter utöver centrumverksamheter och parkering. Näringslivs- och planeringsutskottet har beslutat att planförslaget, som har varit ute på samråd, ska föras vidare i planprocessen.

Planförslagets två västra delar föreslås innehålla bostäder om totalt 20 000 kvm BTA (bruttoarea). Delen närmast järnvägen uppskattas rymma kontor och parkeringshus om 50 000 kvm BTA.

Service och grönområden
Grundskola, förskola och fritidshem, med bra gång- och cykelförbindelse, finns cirka 100 meter norr om planområdet. Inom en radie av 300 meter från planområdet finns det restaurang, arbetsplatser i form av småindustri och kontor samt bensinstation med dagligvarubutik. Service som bank, kiosk samt hotell med lunchservering finns inom sjukhusområdet.

Närmaste kommunal lekpark ligger i kvarteret Herrgärdan, omkring 300 meter nordväst om planområdet. Kring Djupbäcken sydväst om planområdet finns en ny anlagd park som sträcker sig ned mot strandpromenaden ut med älven.

 Den blandning av bostäder och verksamheter som planeras, kommer att stärka platsen vid Umeå Östra och ge underlag för mer service i området. Planen medför också att Umeås centrala delar och universitets- och sjukhusområdet binds samman, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

 Det här blir bra. Projektet går verkligen hand i hand med översiktsplanen i fråga om förtätning, med ett planområde som ligger i själva hjärtat av femkilometersstaden, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren (M).

Friyta på takterrass
Planområdet har bra förutsättningar för gående och cyklister. Avståndet till Rådhustorget är omkring 1,7 km, vilket motsvarar 20 25 minuter till fots och ca 8 minuter på cykel. Biltrafik till och från planområdet sker via Östermalmsgatan.

En del av friytan föreslås att anordnas på takterrass. Eftersom planen saknar stöd i översiktsplanen vad gäller friyta i förhållande till planerad bostadsbebyggelse, kommer planen föras till kommunfullmäktige för beslut om antagande.

 Om vi ska kunna förtäta staden och bli 200 000 invånare, kan det behövas innovativa lösningar för exempelvis friytor. Det viktiga är att det blir attraktiva ytor, säger Hans Lindberg

Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 12 01
070-589 01 66
[email protected]

Anders Ågren (M)
1:e vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
090-16 23 17
070-341 67 64
[email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.