Det finns risk för överhettning för bostäder

Det finns risk för överhettning för bostäder. Det byggs mycket just nu över hela landet Så här skrevs en nyhetsartikel på Omni.

Risk för överhettning på marknaden för nyproducerade bostäder ökar. Det visar en rapport från konsultkoncernen Jones Lange Lasalle, JLL, och fastighetsanalysföretaget Evidens som citeras av DI. En hög byggtakt och allt hårdare kreditkrav är två faktorer som riskerar att överhetta marknaden. Störst är risken i områden som Järfälla, Mölndal och Uppsala. Tor Borg, analyschef på JLL, säger till DI att det kan vara svårt att få allt sålt trots att det råder en stark bostadsefterfrågan. Slut citat Omni

Men det finns fler heta frågor om boendet och en bostadsbubbla. Höjs räntan vad händer då? Amorteringskraven blir högre. Hur blir det med hyrorna i nyproduktionen har låginkomsttagare råd att hyra i nyproduktion.

2 kommentarer

  1. Michael Rönnlund

    Bra att det byggs, alliansen gjorde sitt bästa för att bygga så lite som möjligt då det drev upp priser på villor och bostadsrätter. Attefall måste vara den sämsta bostadsminister Sverige någonsin haft. Det enda han gjorde var att starta utredningar som rann ut i sanden.

    Klart att nya hyreslägenheter är extremt dyra då politikerna sen 1991 på konstgjord väg via skatter gjort dem så dyra.

    Kostnaden för att bo i hyreshus har stigit mer än dubbelt så mycket som andra priser. Så är det i det långa perspektivet, men så har det också varit de senaste åren.

    Samtidigt har det relativt sett blivit allt billigare att bo i egnahem, enligt SCBs index. De senaste åren är det låga räntor och låga elpriser som sänkt kostnaderna i villaboendet

    Bakgrunden är den stora skatteomläggningen 1990, som gick ut på att sänka inkomstskatterna och i stället höja skatterna på varor och tjänster, till exempel mycket av det som ingår i hyran.

    Under samma period började statens subventioner till hyresboendet fasas ut, vilket ytterligare bidrog till att höja hyrorna. Även under 2000-talet har boendekostnaderna i hyreshus stigit mer än KPI.

    Taxor och avgifter har höjts kraftigt
    En anledning till att hyrorna ökat mer än andra priser är att taxorna för el, värme, vatten och avfall, som tillsammans står för cirka en tredjedel av hyrorna, har stigit ännu mer. De kostnadsökningarna har förstås även drabbat boende i egnahem, men där kompenseras det med råge av att själva ägandet blivit billigare.

    Lättnader för villaägare
    Ser man på kostnadsutvecklingen för villaboende, i det övre diagrammet, så märks en del av effekterna av skatteomläggningen 1990 även där. Men sedan har villaägandet gynnats av låga räntenivåer och förändringar i beskattningen.

    Många villaägare, särskilt i storstäder, fick stora skattelättnader när fastighetsskatten 2008 ersattes med en lägre kommunal fastighetsavgift. Alla som äger sin bostad får dessutom rot-avdrag när de anlitar hantverkare för att bygga om hemma.

    Boendekostnaderna i hyreslägenhet respektive villa skulle sett ut om båda i stället följt den allmänna prisutvecklingen (KPI) sedan 1991.

    I så fall skulle månadshyran i en genomsnittlig fyrarummare varit 5 600 kronor i månaden idag. I stället för 7 700.

    Och om boendeutgiften i villa följt KPI sedan 1991 skulle den varit 5 800 kr för ett hus med fyra rum och kök, i stället för 4 900 som den är nu, enligt SCBs statistik.

    http://hurvibor.se/boendekostnader/kostnadsutveckling/

    Politikerna gynnar medvetet de som bor i villa. och bostadsrätt. Riksbanken gör detsamma genom att stödköpa statsobligationer för att hålla nere räntan.

    Spricker bostadsbubblan har politikerna och Riksbanken ett stort ansvar.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Vad klokt du resonerar, det är också alliansen som är ansvarig för att det inte finns tillräckligt med utbildat folk till 300 000 jobb. De sänkte skatten och för att ha råd med detta drog de ner på utbildningen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.