Vilka enorma satsningar på besöksnäringen

Vilka enorma satsningar på besöksnäringen. Vad jag talar om och fick uppleva de satsningar som görs i Trysil i Norge knappt 20 mil från Oslo. Vi hade ett möte där och jag och Mattias Larsson var där i egenskap av styrelsemedlemmar i Kvarkenrådet. Det handlar om arbetet som alla nordiska gränsregionala samarbetsorgan jobbar med. Där vi både lär och diskuterar vad vi ska göra och gör samt de gränshinder som finns. I Trysilsområdet finns det nära samarbete med kommuner på den svenska sidan.

Jag ska inte gå in närmare på vad det handlar om men visst är det intressant att norska hotell och skidföretag är med och finansiera bygget av en flygplats i Sälen. Man tror att man inom tre år efter färdigställande ska få massor med skidturister främst från Storbritannien och Tyskland uppemot 100 000. Många kommer att åka just till Trysil för det finns det hur gott om skidbackar som helst och gott om bäddar men som ska byggas ut det spiller självklart över till bland annat Sälen.

Vi fick också se en riktig stormarknad inte långt från Trysil i en by med 3 hushåll. Den låg på svensk mark några meter från den Norska gränsen men man planerar fler i närheten av flygplatsen. Jag rekommenderar att googla på detta både vad som händer på den norska och svenska sidan. Lillehammer som hade skidåkningen när OS gick i Sverige ligger inte långt ifrån.

Det är små kommuner på den Norska sidan och det behövs arbetstillfällen och mera folk som bor i området för man vill ha fler som bor och verkar och har heltidssysselsättning. Nu är det många unga som jobbar under vintersäsongen. Men även i Trysil hade man en enorm äventyrscykelbana där det var gratis att åka men motivet var att få flera hotellnätter. Cyklar fick man hyra om man inte har cykeln med sig.

Jag blev oerhört imponerad om hur förtagen gick ihop för att skapa attraktivitet som självklart skulle gynna orten och en flygplats närmare orterna än de ca 15 mil som det är till Oslos stora flygplats Gardemoen. Nu får de en flygplats som främst är till för chartertrafik. Sådana intiativ skulle vara intressant att se i Sverige. Som jag uppfattade det var SKI-star en av nycklarna för framgången.

Jag blev mycket imponerad över det driv som fanns.

En kommentar

  1. Oscar

    Men vilket lyft, det kommer att bli för Umeå, 2019, När man får vara med och arrangera JVM i ishockey. Nu ges tillfälle att visa upp Väven och allt annat fint i Umeå för hela världen. Det gäller bara att smida mens järnet är varmt. Hoppas bara torget hinner bli klart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.