Högern i USA har övertro på skattesänkningar

Högern i USA har övertro på skattesänkningar. För att vara ärlig finns den övertron över allt även bland den Svenska högern. Budgetunderskotten ökar och för att råda bot på detta gör man angrepp på välfärden. De rikare blir visserligen rikare men klyftorna ökar. Det brukar bli så att det bara är de allra rikaste som får något och det lyfter inte landet. Här länkar jag in en artikel från Omni där detta beskrivs mycket bra där kritiken kommer från ledande Nationalekonomer i USA. Så här är artikeln som belyser detta.

Nationalekonomerna Larry Summers och Paul Krugman fortsätter att kritisera Donald Trumps föreslagna skattesänkning. På sin blogg går Summers till hårt angrepp mot Kevin Hassett, ordförande för Council of Economic Advisers. Summers riktar kikarsiktet mot Hassetts slutsats om att sänkningen av bolagsskatten från 35 till 20 procent kommer att höja inkomsterna för en vanlig familj med mellan 4 000 och 9 000 dollar.

CEA blundar för vår egen historia i sin analys. Sänkningarna av bolagsskatten sent 80-tal resulterade inte i högre löner. I själva verket föll de , skriver Summers i inlägget med rubriken För sista gången om vilka som gynnas av sänkt bolagsskatt . Krugman sammanfattar skattereformen som att den kommer att gynna de rika, göra lite om ens något för medelklassen och samtidigt förstärka budgetunderskottet.

Man kan säga att detta inte är resultatet utan målet: Stora fördelar för överklassen samt ett framtida underskott som kan användas för att motivera att riva upp nya hål i det sociala skyddsnätet , skriver den Nobelprisade ekonomen på hos New York Times. Slut citat

Jag är helt övertygad om att samma saker som de påpekar gäller även för Sverige. Det finns en övertro bland många ekonomer att skattesänkningar gynnar ett land men så är det inte. I USA är jag helt säker på att det skulle behövas välfärdsreformer i stället för medelklassen har inte råd att köpa sjukvård, tandvård, bättre utbildning, äldrevård ja listan kan göras lång. Den svenska modellen skulle passa bra i USA om de rika betalade lite mera i skatt.

En kommentar

  1. Bengt Åström

    Lelle, kanske du inte kommer ihåg (eller kanske du inte vill erkänna) att Ronald Reagan’s tax cut ledde till många årstionden av fantastik utvekling av ekonomim globalt och skatter i USA. Jag föreslår att den före detta kommunalrådet lägger av marxistiska tankesättet och inser att det inte fungerar — igår eller idag. God dag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.