Hushållens skulder bara ökar

Hushållens skulder bara ökar. Riksbankchefen Peter Ingves intervjuades av Dagens Industri och sa att skulderna kommer att vara högre än någonsin och att räntorna samtidigt kommer att långsamt stiga. Han menar också att räntekänsligheten är större än tidigare och det slår rakt in i folks plånböcker. Självklart tror jag han har helt rätt. En stor orsak till hushållens skuldökning är det kraftig ökade utbudet av bostadsrätter som ökat med 64% på tre kvartal. Sverige har varnats av EU för den kraftiga skuldökningen och varnat för en bostadsbubbla. Jag har inte förstått hur folk tänker och man köper nog bostäder främst för bristen på hyresrätter som är felfördelade skattemässigt. Tänk om räntan stiger säg med 3% och vad händer då

En kommentar

  1. Michael Rönnlund

    De som har det största ansvaret om det blir en bostadsbubbla är politikerna och Riksbanken.

    Politikerna fortsätter subventionera villa- och bostadsrättsägares räntor vilket i sin tur spär på köp- och lånefesten. Dessutom bidrar ROT-systemet till höjda bostadspriser.

    Riksbanken stödköper statsobligationer för att sänka räntan på lån.

    Det är självklart att folk köper och lånar när det kostar så lite. Däremot kommer snart baksmällan och det kommer svida ordentligt för de som inte har goda marginaler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.