Nu är Trump i trångmål för skuldtaket

Nu är Trump i trångmål för skuldtaket. Det är en begränsning om hur mycket pengar man får förbruka. Det här var en press även gör Obama och nu är det en verklighet även för Trump. USA har en gigantisk statsskuld som kommer att öka i och med sänkta skatter, mer pengar till försvaret och nu är Trump och skyller ifrån sig som vanligt. Det kan väl inte vara okänt för någon republikan.

Senaten röstade nej till en fyra veckors förlängning av budgeten. Tidsfristen gick ut kl sex på morgonen svensk tid, och då stängdes delar av USA:s statsapparat ned då det var slut med pengar tex till löner. Vita huset gör som vanligt skyller nedstängningen på demokraterna, som enligt pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders håller våra laglydiga medborgare som gisslan med sina hänsynslösa krav .

Fristen har förlängts till den 16 februari om den tillfälliga lösningen röstades igenom. Media rapporterar att det pågår fortfarande förhandlingar i senaten om en ännu mer kortsiktig lösning för att säkra finansieringen som bara skulle sträcka sig ett par dagar framåt i tiden. Inför omröstningen har det varit förhandlingar mellan republikaner och demokrater. Republikanerna har bara 51 platser av 100 i senaten och var tvungna att få stöd hos ett antal demokrater.

En nedstängning innebär att alla federalt finansierade myndigheter som inte anses samhällsviktiga stängs och att de anställda tvingas till ledighet utan lön. Demokratiska senatorer har i utbyte för att stödja en tillfällig finansieringslösning krävt att Trumpregeringen förlänger Daca, ett omstritt program som hjälper unga papperslösa migranter i USA, ”dreamers” (drömmare), att få stanna i landet.

En majoritet i USA:s senat sa nej till budgetförslaget. Vita huset skyller den efterföljande nedstängningen av statsapparaten på demokraterna och kallar den för Schumernedstängningen  efter demokraternas minoritetsledare Chuck Schumer.

Men demokraterna säger att allt är Trumps fel. Det här kommer att kallas för Trump-nedstängningen för det finns ingen, ingen som förtjänar skulden för situationen vi befinner oss i mer än president Trump, säger han och tillägger att det nästan verkar som att presidenten ville ha en nedstängning.Demokratiska senatorer har krävt att Trumpregeringen förlänger Daca.  Vi tänker inte förhandla om illegala invandrares status medan demokraterna håller våra laglydiga medborgare som gisslan med sina hänsynslösa krav , skriver Vita huset.

50 senatorer  tio färre än de 60 som krävdes  röstade ja till att förlänga tidsfristen som kunde förhindra att federala myndigheter i USA stängdes ner vid midnatt och bland dem fanns fem demokrater. Men även fem republikaner inklusive majoritetsledaren Mitch McConnell röstade nej. Det är inte heller okänt att Trump haft stor oenighet bland republikanerna i kongressen inför omröstningen. Vi får väl se vad som händer och det är många budgets innan mandatperioden är över

2 kommentarer

  1. Sixten

    Varför retar Trump alla kommunister i Sverige så våldsamt när USA inte längre är världens största ekonomi. Det är ju viktigare för oss hur budgeten i Kina utvecklas för vår ekonomi.Eller EU .Hur ser det ut i Kina.det har du aldrig kommenterat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.