FN:Jemen världens största humanitära kris

FN:Jemen världens största humanitära kris. Jemen ett land på 30 miljoner invånare och det fattigaste landet på arabiska halvön. 20 miljoner är i behov av humanitär hjälp för att klara sig och hela 8 miljoner svälter. Människor svälter ihjäl men i svältens spår följer sjukdomar som kolera och difteri. Förutom brist på mat är det även brist på medicin. Enligt läkare utan gränser är minst hälften av sjukvårdsinrättningarna utslagna av bomber. Man bedömer att det här kanske är en av de värsta kriserna i världen just nu.

Det var Saudiarabien som började den militära intervention i Jemen i mars 2015. FN har gjort bedömningen att minst 10 000 civila dödats. Det här är som vanligt i mellanöstern ett krig med många olika inslag. Kriget i Jemen förs mellan den shiamuslimska gruppen Houthi, stödd av Iran, och en USA stödd koalition som leds av Saudiarabien. Så även USA är inblandad i kriget och vi minns att Trump gjorde ett av sina första besök utomlands och gjorde mångmiljardaffär med Saudiarabien med vapen. Houthirebellerna från norra Jemen har legat i strid med den sunnimuslimskt dominerade regeringen i huvudstaden Sanaa i över ett decennium, men det var när Saudiarabien intervenerade, med amerikanskt och brittiskt stöd, som situationen blev riktigt svår för civilbefolkningen.

Det är konstigt att detta inte uppmärksammas mer i hela världen men det verkar vara svårt för journalister att komma in i landet. Men vad har britterna och USA haft att göra i Jemen. De har varit inblandat i många krig som i Irak och Kuwait. Det ser och ut som om Trump vill riva upp kärnvapenavtalet med IRAN, vilket kan leda till mera krig i området.

När USA är inblandad med att stötta krig diskuteras det aldrig i FN,s säkerhetsråd. Det är många som ser konflikten i Jemen som en cynisk och utdragen kamp mellan de regionala stormakterna Saudiarabien och Iran. Då blir det också tydligare för USA att säga upp avtalet med Iran. Det finns alltid ett samband när USA agerar och Trump är nog lika krigisk som tidigare USA presidenter. FN har också svårt att få fram livsmedel till civilbefolkningen. Tyvärr finns det lite agerande från världen för Jemens civilbefolkning och man beräknar att inom en kort framtid kan uppemot 2 miljoner barn att dö på grund av svält och sjukdomar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.