KD är ett hot mot det kommunala självstyret

KD är ett hot mot det kommunala självstyret. Man vill införa en skattebroms för kommunerna, som innebär att de kommuner som höjer skatten ska förlora delar av statsbidraget. Det skriver partiledaren Ebba Busch Thor och Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson, i SvD.

De skriver att inneffektivitet och dyra projekt utanför kärnuppgifterna måste upphöra. Kommunerna måste spara och effektivisera hellre än att höja skatten.  Det här visar hur dålig kännedom de har om kommunernas ekonomiska situation som för många är svår. Jag är helt säker på att höja skatten är ett sistahandsalternativ. De har inget som går att effektivisera för detta har de gjort för länge sedan. När de själva satt i regeringen var de med och gav några miljarder till rika kommuner runt Stockholm då underlaget i kostnadsutjämningen ändrats och det blev mindre.

Efter att ha läst nämnda artikel törs jag säga att de vet inte ett dugg hur det ser ut för de små kommunerna och att deras förslag att ta bidrag från de fattiga kommunerna är ett dråpslag mot det kommunala självstyret. Men de får nog inte möjlighet att genomföra sina förslag om nu opinionssiffrorna stämmer så åker de ur riksdagen. Inte har då Busch Thor givet partiet ett ökat förtroende.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.