Stora behov av personal inom för- och grundskolan

Stora behov av personal inom för- och grundskolan. De närmsta tio åren behöver cirka 1 300 medarbetare anställas inom för- och grundskolan. Ungefär 800 av dessa är för att ersätta personer som går i pension och resterande 500 för att kunna ta emot det ökande antalet barn och elever.

Störst är behovet av förskollärare, fritidspedagoger, speciallärare samt lärare i grundskolans tidigare år. Men det finns också behov av andra yrkeskategorier som barnskötare och rektorer.

 Vi har en hög andel behöriga och legitimerade pedagoger, och det vill vi ha även fortsättningsvis för att säkerställa en god undervisning. Vi jobbar hårt för att se över alla möjligheter när det gäller kompetensförsörjning. Allt från lönestrategi och karriärvägar till arbetsmiljö och digitalisering, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Behovet av särskilt svårrekryterade yrkesgrupper där Umeå kommun riskerar att sakna behöriga och legitimerade lärare kommer att utredas ytterligare liksom särskolans behörigheter och behov av kompetenser.

Så såg ett pressmeddelande ut förra veckan från för och grundskolenämnden. Alliansen de gör det lätt för sig inte minst på central nivå där de brukar säga att de ska satsa på fler lärare. Jag säger att de far med falska nyheter då det är deras ansvar att det inte finns utbildade lärare.

De lärare som fattas nu är alliansen ansvarig för till 100% så skyll inte ifrån er. Ni utbildade för få lärare under den tid ni hade regeringsmakten och den som var ytterst ansvarig för skolan var Liberalerna och Jan Björklund. Om några år kommer det ut fler lärare som utbildats men man har också tabbat bort det första året då S-Mp budgeten röstades ned av alliansen och Sverigedemokraterna.

Media har aldrig ställt frågan till alliansen varför de inte utbildade fler lärare för det är ingen nyhet alls att det skulle komma stora pensionsavgångar. Lokalt tycker jag att man borde tillåta även den som fyllt 67 år och vill jobba kvar måste kunna få göra detta. Det finns inga lagar som hindrar detta och det går att träffa avtal om detta. Jag tycker det är fel att de måste sluta och sedan anställas på något annat sätt. Kommunen borde kunna ordna något sätt så att de kan fortfarande ha en anställning.

Synen att man är slut för att man fyllt 67 år är helt fel och det är snarare en åldersdiskriminering att inte ta tillvara den kunniga arbetskraften. Det här gäller inte bara arbetskraft inom skolan utan i många andra områden och inte bara inom offentlig sektor. Ibland känns det även som det finns inom politiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.