M har inlett klappjakten på sjuka och arbetslösa

M har inlett klappjakten på sjuka och arbetslösa. De ska minska den redan idag låga ersättningen för de som är sjuka och arbetslösa. Pengarna ska gå till de som har det allra bäst i samhället i alla fall när det gäller löner och andra förmåner. Taket i sjukförsäkringen höjdes 1 Jan till 30300 och av det får den sjukskrivne då 775 kr per dag för de som har den inkomsten. Målet är att man ska få 80 av lönen när man är sjuk. Kostnaderna när man är sjuk sjunker inte hyra och mat är de stora kostnaderna. Jag har inte sett om man även ska införa de bortre parentesen igen. Den moderata blås synen är att om man sänker ersättningen blir man inte sjuk.

Man ska också sänka ersättningen från arbetslöshetskassan och taket i a-kassan har höjts så att den som tjänar upp 25 000 kronor i månaden får 80 procents ersättning, och ersättningsnivån ska vara 80 procent under de 100 första ersättningsdagarna. deltidsstämplingen har utökas från 75 ersättningsdagar till på 60 veckor.

Hur moderaterna kan kalla försäkringar för bidrag är obegripligt. Det kanske är dålig läsförståelse som finns hos moderaterna. Och de tror att arbetslösheten går ner om man minskar ersättningarna. De här förslagen innebär att kostnader övervältras på kommunerna för skär man ner på ersättningarna ökar socialbidragen. Deras arbetsmarknadspolitik med jobbcoutcher var helt misslyckat och förmedlingen har i dagarna sagt upp en hel del företag för de som var i åtgärder såg på film.

De här åtgärderna är till för att Moderaterna vill öka klyftorna i samhället och göda de som redan är gödda

9 kommentarer

  1. Petter

    Vi är fler och fler som skaffar privata sjukförsäkringar för att få en bra och snabb sjukvård i detta land.
    Denna innefattar 90 % av lönen samt behandling inom 2 veckor där det finns plats.
    Jag har utnyttjat detta 2 gånger ,ena gången en knäoperation i Köpenhamn andra gången en axeloperation i Tyskland. Tyvärr är det bara vi som har råd som kan utnyttja detta ,den vanlige knegaren får tyvärr vänta några månader på denna typ av operationer.
    Det har blivit en klassfråga att få snabb vård, men vi belastar heller inte sjukvården med vårt privata alternativ.
    Men som ni politiker ställt till det i detta land så väljer många att ta till denna lösning.

    • Michael Rönnlund

      Petter – du belastar visst den offentliga vården med din privata sjukvårdsförsäkring. Att använda privata sjukförsäkringar är att kringgå sjukvårdsköerna och hälso- och sjukvårdslagen med alliansens goda minne.

      För det första finns i varje land ett begränsat utbud av sjukvårdsresurser: vårdcentraler, sjukhus, ­läkare, sjuksköterskor med mera. Om en läkare behandlar en försäkringspatient betyder det per definition att hen inte behandlar en offentligt finansierad patient, något som läkaren kunde ha gjort i det ögonblicket.

      För det tredje kan skatteviljan antas minska hos den som köper en privat sjukvårdsförsäkring och därmed betalar två gånger för sin sjukvård, dels via skatten, dels via (den förvisso subventionerade) försäkringen. Den generella välfärdsmodellen bygger på att skapa välfärdstjänster så högkvalitativa att människor ur olika samhällsklasser vill ta del av dem, något som i alla tider har ansetts utomordentligt viktigt för att motivera ett visst skatteuttag. För de medborgare som bryter sig ur systemet försvinner detta avgörande motiv för att bidra till det gemen­samma.

      För det fjärde, på ett mer allmänt plan, riskerar privata sjukvårdsförsäkringar att leda till minskad tillit (på anglifierad forskarprosa: trust) till den välfärdsstatliga lagstiftningen. I hälso- och sjukvårdslagen står att ”Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården”, men vem kan ta en sådan lag på allvar när lagstiftarna uppmuntrar medborgarna att bryta mot den?

      För det femte är systemet med privata sjukvårdsförsäkringar kostnadsdrivande. Bland annat skapas en kravkultur där patienterna/kunderna vill få ut maximalt av sin försäkring, såsom fler utlåtanden av fler specialister (second opinion). Samtidigt har de privata vårdgivarna intresse av att sälja så ­mycket sjukvård som möjligt. Lägg därtill försäkrings­bolagens administrativa kostnader för att skade­reglera och kontrollera att folk talar sanning i sina hälsodeklarationer.

      För det sjätte är det både svårare och dyrare för arbets­lösa, sjuka och äldre att teckna privata sjukvårdsförsäkringar, varför den offentligfinansierade vården får ta hand om en allt större andel kostnadskrävande patienter ju fler unga och friska och ­anställda som tecknar privat sjukvårdsförsäkring.

      För det sjunde får det opinionsmässiga konsekvenser att det främst är de mest röststarka samhällsgrupperna som tecknar sjukvårdsförsäkring. Dessa får nu snabb tillgång till sjukvård och behöver inte längre bry sig om eventuella köer i den offentliga vården. Därmed försvinner en grupp medborgare som annars kunde ha satt press på politikerna att förbättra den offentliga vården.

      För det åttonde får de privata vårdgivarna mer ­betalt av försäkringsbolagen. I förlängningen kan det innebära att de privata vårdgivarna blir allt mindre intresserade av landstingens offentligfinansierade patienter, alternativt att de kräver mer ­betalt för att sluta kontrakt med landstingen.

      https://www.svd.se/forskare-privat-forsakring-urholkar-varden

        • Michael Rönnlund

          Javisst men problemet är att de privata sjukförsäkringarna har den här effekten på den offentliga sjukvården –

          ”För det första finns i varje land ett begränsat utbud av sjukvårdsresurser: vårdcentraler, sjukhus, ­läkare, sjuksköterskor med mera. Om en läkare behandlar en försäkringspatient betyder det per definition att hen inte behandlar en offentligt finansierad patient, något som läkaren kunde ha gjort i det ögonblicket.”

          Principerna att vi solidariskt finansierar vården via skattsedeln och att vård ges efter behov och inte efter betalningsförmåga är djupt rotade i Sverige. Men under mitten av 80-talet lanserades de första privata sjukvårdsförsäkringarna, som då framför allt riktade sig till landets högsta chefer.

          Vård efter behov är hälso- och sjukvårdslagens andemening och köper man sig förbi i köerna bryter man mot hälso- och sjukvårdslagen.

      • Petter

        Jag kringgår inga köer på grund av att jag betalar för snabb vård på privata vårdinrättningar som inte har köer.Och då står ju jag inte i kö utan släpper min köplats till annan. Alla ska ha rätt till snabb och säker vård, men så är det inte tyvärr .Sen är det inte alliansens fel ,de skapade vårdmiljarden som S tog bort trots den började ge effekt .Och se själv hur köerna ser ut i olika landsting och se sen vilken färg dessa landsting har .

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Jag har inte påstått att privata sjukförsäkringar gör att man går förbi några köer

        • Michael Rönnlund

          Petter – Privata sjukförsäkringar urholkar den offentliga sjukvården. Det är dessutom inte behovet av sjukvård som styr utan om man har råd med en privat sjukförsäkring eller inte.

          Det finns ett begränsat utbud av sjukvårdsresurser: vårdcentraler, sjukhus, ­läkare, sjuksköterskor med mera. Om en läkare behandlar en försäkringspatient betyder det per definition att hen inte behandlar en offentligt finansierad patient, något som läkaren kunde ha gjort i det ögonblicket.

          Vilket i praktiken betyder att den med sjukförsäkring tar platsen i kön för den som inte har sjukförsäkring. Man går före i kön.

          Jag tycker du ska sätta dig in i ämnet privata sjukvårdsförsäkringar och vilken effekt det har på kösystemet och förstå vilken gräddfil det innebär.

          Du har gått på myten att det är separata köer och att den ena privata snabb filen inte påverkar negativt den trögare offentliga kön.

          Finns bra beskrivet i denna artikel från SVD –

          https://www.svd.se/forskare-privat-forsakring-urholkar-varden

        • Michael Rönnlund

          Petter du köper dig före i sjukvårdskön. Att inte erkänna detta är löjligt då poängen med privata sjukvårdsförsäkringar är att snabbare komma till vård. Det blir en segregerad vård där de med pengar köper sig före. Det är inte som det står i hälso- och sjukvårdslagen att det är behovet som ska styra.

          I den svenska sjuk- och hälsovårdslagen står det i den andra paragrafen följande:

          ”Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården.”

          Läs om den sista meningen: ”Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården.” Jag skulle tro att en överväldigande majoritet av svenska folket anser att det är en moraliskt helt riktig inställning: Den med störst behov ska gå före.

          Men det är lagtexten. Sedan många år tillbaka är vi på god väg att få en helt annan verklighet, som går efter principen att den som kan betala för sig har lättare att få vård. Det är faktiskt konsekvensen av den oerhört snabba ökningen av privata sjukförsäkringar. De senaste tio åren har dessa formligen exploderat. Idag är det långt över en halv miljon svenskar som har fått en sådan privat sjukförsäkring. Vanligtvis är det en förmån som arbetsgivaren erbjuder och de som får den är oftast människor med goda eller höga inkomster. Man kunde tycka att det vore självkart att denna förmån borde just förmånsbeskattas, vilket är fallet med andra, liknande förmåner.

          https://www.dalademokraten.se/opinion/ledare/greider-helt-ratt-att-beskatta-privat-sjukforsakring

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.