Stefan Löfven han hälsar till oss alla.

Stefan Löfvens hälsning till oss alla.

Vänner!
Nu har det snart gått fyra år sedan Sverige fick en socialdemokratiskt ledd regering. Mycket har hänt sedan dess.

För fyra år sedan hade den borgerliga regeringen strösslat skattesänkningar över höginkomsttagare under nästan ett decennium. Så många unga stod utan jobb att Sverige fick ta emot bidrag från EU. Hålet i statskassan uppgick till 60 miljarder kronor.

I dag ser det annorlunda ut. Vi har ett överskott i statens finanser på 50 miljarder. 300 000 fler personer har ett arbete att gå till på morgonen. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 16 år. Det är ett styrkebevis för vårt land, för den svenska modellen. Det gör Sverige väl rustat för att lösa de stora samhällsproblemen, att kompromisslöst bekämpa brottsligheten, garantera välfärden för framtiden och förbättra integrationen. För oss går det före sänkta skatter.

Frågan som svenska folket står inför när vi går till valurnorna i september är vad vi ska göra av de muskler vi har byggt upp under fyra år.

Moderaternas politik kommer leda till att anställningstryggheten minskar, att löner pressas nedåt och med deras marknadshyror är det många som bor i hyresrätter som riskerar att få höjda hyror. Välfärden ska bantas, vinstjakten fortsätter. Och skatterna ska bli mycket lägre för de som tjänar allra mest – men inte för vanligt folk. I högerns otrygghetsdoktrin finns inga gemensamma lösningar, inget ansvar för varandra. Den borgerliga politiken skapar ett svagt samhälle där var och en får klara sig bäst de kan. Det är en politik för att avveckla den svenska modellen.

För att göra verklighet av sin politik behöver Ulf Kristersson ta hjälp av Sverigedemokraterna. Samtidigt förbereder Jimmie Åkesson en önskelista för saker han ska kräva i utbyte. Ingen vet ännu vad en moderat och sverigedemokratisk regering skulle innebära. Men allt de har sagt hittills tyder på att det skulle bli den mest löntagarfientliga regeringen i modern tid.

Vi vill gå en helt annan väg. Det är inte skattesänkningar vi behöver när människor oroar sig över brottslighetens utveckling, över om ungarna lär sig tillräckligt i skolan, om man får vård i tid ifall man blir sjuk. Vi behöver ett starkt samhälle. Därför vill vi socialdemokrater investera i det största trygghetsprogrammet i modern tid.

Vi vill öka antalet anställda i vården med 14 000 under de kommande fyra åren. Vi vill anställa 10 000 fler poliser till 2024. Och vi vill helt ta bort den orättvisa pensionärsskatten till 2020.

I vårt starka samhälle ska vi se till att alla i hela landet har tillgång till en vård av toppklass. I vårt starka samhälle accepterar vi inte att brottslighet breder ut sig och gör utsatta människor än mer utsatta. I vårt starka samhälle ska våra äldre, som byggt det Sverige vi är så stolta över idag, få en bra pension efter ett långt arbetsliv.

Klyftorna mellan unga och gamla, mellan stad och land och mellan fattiga och rika ska minska. Vi måste göra upp med det svaga samhälle som låtit segregationen växa. Det ska finnas stora möjligheter för människor som kommer hit, men också tydliga krav. Alla som lever i Sverige ska ha en rätt – men också en skyldighet – att kunna svenska.

Det här är vad valet kommer handla om. Ska vi använda vår ekonomiska styrka till att anställa fler sjuksköterskor och poliser, skapa en integration som håller ihop Sverige, och trygga ekonomin för våra äldre, eller ska vi sänka skatten för de som redan har mest? Ska vi ha ett starkare eller svagare samhälle?

När vi nu knackar dörrar, ringer telefonsamtal, och pratar med människor i valstugor, då är det ett tryggare Sverige vi kämpar för. Vi kämpar för att få bygga ett starkare samhälle – och vi gör det tillsammans.

Stefan Löfven

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.