Vilka vill bli sjukvårdspersonal i framtiden

Vilka vill bli sjukvårdspersonal i framtiden. Det skulle i alla fall inte jag vilja bli om jag skulle börja om och vara yngre. Varför kanske ni frågar och det svaret är mycket enkelt. Det finns ingen yrkesgrupp som det spottas och klankas på som just vårdpersonal. De som är den största bidragande orsaken är media. De har i alla fall inte under de två senaste åren inte sagt något om att vi har världens bästa sjukvård och att det är sjukvårdspersonalen som ser till detta .

Media söker upp folk som inte är nöjda över de behandlingar någon fått där man söker någon som håller med och det kan tex vara någon läkare. De som aldrig träffat patienten och som vet mycket bättre än de som utfört behandlingen. Hur törs någon säga något om detta utan att ha träffat patienten.Visst kan man vara lite missnöjd i bland det vet jag själv och att det tar tid att få reda på vad det är för fel. Jag vet samtidigt att det är brist på pengar och att nya dyra behandlingsformer kommer i strid ström och som är dyrare än nuvarande. Det blev för stora neddragningar under allianstiden.

Så tillbaka till hetsen mot personalen. Jag är också rädd för att personalen inte gör det som de kan på grund av systemet med att man kan bli anmäld. Det systemet tror jag inte är bra, för jag tror egentligen att sjukvårdspersonalen alltid gör sitt bästa utifrån de kunskaper de fått. Jag kan fundera över om utbildningen hinner med i den tekniska utvecklingen och därmed har svårt att behandla som mer erfarna. Jag funder också mycket om personalen får göra det de är utbildade för nämligen sjukvård och inte syssla med byråkrati. Jag vet detta för att jag har goda kontakter med folk inom sjukvården. Den delen gäller även lärarna.

Åter till hetsen mot personalen som blivit så brutal och som jag inte alls tycker visa någon etikett. Framförallt att man litar mera på folk som inte är sjukvårdskunning utan bara vet hur andra behandlats och man blivit bra. Jag tycker också det är mycket märkligt att det finns tillexempel många fall där man lyssnar på någon sjukvårdspersonal och dessutom glömmer man att behandlande läkare och annan sjukvårdspersonal har tystnadsplikt.

Det har jag hört men det var 30-40 år sedan då man hade ett program där psykiskt sjuka talade om att de vet inte varför de var intagna. Jag var isolerarare på den tiden och jobbade ofta på Umedalens sjukhus och den personen som berättade att hon visste inte varför hon var på Umedalen. Hon var ofta och hälsade på oss och då sa hon att hon var där för att hon tuttat på Sjösala. Doktorn som satt i TV kunde inte säga sanningen. Jag tror att det är svårt för utomstående att uttala sig om patienter om man inte vet och har undersökt patienterna.

Ska vi kunna behålla en sjukvård av världsklass måste det bli slut på häxjakten på sjukvårdspersonal av alla kategorier för jag tror att man gör allt man kan för att hjälpa patienterna. Sedan ska arbetsgivarna fortbilda sin personal så de klarar av alla de nya arbetsuppgifterna som kommer. Jag tycker vi ska vara stolta över den sjukvårdspersonal som finns och sjuvården har bra forskning så de finner nya och bättre behandlingsmetoder/medel hela tiden. Vi har en finanseringsmodell som ger en generell välfärdspolitik där det inte är plånbokens storlek som styr om jag får hjälp utan det är behoven som styr. Den modellen ska vi vara rädd om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.