Nu hörs det som om skogen ska lösa alla problem

Nu hörs det som om skogen ska lösa alla problem. Visst är skogen en mycket viktig naturresurs för Sverige som ger både jobb och exportintäkter till samhället men nu hörs det som om den ska lösa alla problem och nu även att lösa så vi kan gå över till fossilfria drivmedel. Det tror inte jag skogen mäktar med även om den kan hjälpa till men elen får lösa drivmedelsproblemet hoppa och tror jag.

Vi ska självklart nyttja den där den ger störst nytta för skogsägarna. Något annat ansvar kan de inte ta. Jag har själv varit med där man bevarat den skog som markägarna genom generationer skött om bäst vilket är rena vansinnet. Skogen ska skötas och brukas så den ger så stor avkastning som möjligt och då ska man inte straffa skogsägare som skött skogen.

De som nu hänt skogsägare som äger den fjällnära skogen att man lägger bevarande på den utan att betala skogsägarna. Det är ren stöld och det förhållningssättet får inte fortsätta. Finns det inte pengar till att lösa in skogen måste man ge tillstånd till avverkning. Sedan tycker jag att vi i Norrland satt av tillräckligt med skog som ska bevaras vilket lägger en död hand åt möjligheten att de fjällnära områdena även fortsättningsvis ska överleva. Jag är också säker på att klimatförändringarna gjort att områden som för 50 år sedan inte brukades då tillväxten var gör dålig men nu på grund av klimatförändringarna blivit produktiv skogsmark och därför ska användas till detta.

Forskning om vad skogen kan användas till har också ökat och träden kan användas till mycket mer och att man vid avverkningarna kan ta tillvara hela trädet på ett annat sätt har ökat. Därmed ökar också lönsamheten betydligt, men även returpapper har blivit en helt annan resurs som gör att fibrerna kan användas flera gånger. Skogen har även blivit en viktig resurs för hygienartiklar. När skogen ska transporteras måste man se till att transporterna blir miljövänligare och billigare genom längre lastbilsekipage.

Däremot måste återvinningen bli bättre och hamna på rätt plats. Det är tillexempel vansinne att kuvert med sitt djävla klister och även med plaster läggs bland papper som ska återvinnas det är självklart helt fel. Jag har i Obbola sett vad det ställer till med för produktionen.Jag är också orolig över den dåliga läsförståelsen för alla som sorterar sitt avfall hur fel man sorterar. Det står faktisk hur man gör på behållarna. Vi har haft många olika kärl för återvinning där jag bor men hur man sorterar och slänger fel det är obegripligt hur fel man slänger och sorterar. Man skiljer inte på färgat glas och ofärgat bland annat trots att när man pratar med folk tycks de veta allt trots så dålig läsförståelse.

Min slutsats när det gäller skogen har jag haft länge. Se till att skogsmarken sköts så att den ger så bra tillväxt som möjligt. Nu har Norrland satt av tillräckligt för bevarande. Skog som skötts ska användas för produktion och det finns även biotoper där som måste få finnas kvar och inte bara det som finns där skogen lämnats till förfall. Använd skogsråvaran där den ger bäst avkastning och så att hela trädet används. Skogen ska vara en resurs för generationer långt in i framtiden och den är inget museum. Jag har säkert glömt flera viktiga punkter men det får jag ta en annan gång, men forskningen om skogen på alla områden är viktig för att använda råvaran rätt

5 kommentarer

  1. Olle

    Håller med dig, alla tror skogen räcker till allt. Samtidigt som MP och en massa extrema föreningar gör allt för att stoppa avverkningar och skall göra det mesta till reservat.Även vill de nu göra etanol av maten/spannmål, för jordbruket klassar de som miljöfarlig verksamhet. Korna ska bort på grund av sina fisar, men samtidigt vill de öka antalet betande boskap för mångfaldens skull. Det mest oförklarliga tycker jag är när naturskyddsföreningen finansierar länsstyrelsen när dammar ska rivas. Läs Land Lantbruk. Mång myndigheter infiltreras idag av människor med extrema miljöåsikter men militanta åsikter.

  2. Olle

    Bra Lennart !! Hoppas bara storstadspolitikerna fattar också.Det finns organisationer och myndigheter som enbart jobbar med att hitta nya sätt att stoppa skogsproduktionen .Men även jordbruken .
    Var en stockholmspolitiker i går på TV som ondgjorde sig att glassen var slut, men inte många politiker som uttalar sig om den torka som orsakar att bönder måste skicka djur till destruktion för att de inte har foder och slakterierna är fullbelagda ,så nu avlivas djur och bränns.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Men har de bränt djuren som måste slaktas är det ytterligare ett vansinne. Kött går att frysa och svaret om skogen är det samma till dig som till Sixten

  3. Sixten

    När ska politiken sätta ned foten runt hysterin kring avsättningar?,Naturvårdsverket har idag ca 17000ha bara i vb län. Korrektur läs artikeln och skicka den som insändare . Bra skrivet!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det har jag sagt nu i 30 år och ibland vet jag att de har haft fel i underlaget och det har hänt att landshövdingen ändrat beslutet. I Norrland är det länge sedan det var avsatt för många områden. Ska det ske någon ny avsättning får det ske i södra Sverige. Norrland får inte bli ett enda naturreservat då det räcker med att i stort sett hela Sorsele är det

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.