Fortsatta skogsbränder i Sverige

Fortsatta skogsbränder i Sverige. Det ser aldrig ut att ta slut med de skogsbränder då flera inte är under kontroll. De beräknas inte ha släkts helt före årsskiftet. Det är enorma kostnader för skogen och tills nu 900 miljoner kronor. Nu har EU hjälpen anlänt och det är bra men de får inte använda det mest effektiva nämligen en skum eftersom den kan slå ut vattentäkter. MSB har förbjudet dess användande. Om det inte finns några vattentäkter i närområdet kan msn fundera över varför de inte kan användas om de är så effektiva. Skulle även tro att dessa enorma bränder skadar vattentäkter.

Torkan ställer verkligen till det mycket. Inte nog med skogsbränderna utan även grundvattnet har sjunkit kraftigt. På grund av torkan har många kommuner satt eldningsförbud men tyvärr är det för många människor som är helt utan ansvar och som eldar på och grillar. Jag har svårt att människor inte begriper att man sätter inte förbud bara för att djävlas med folk. Det är viktigt att alla som upptäcker detta ringer polisen och anmäler detta men tyvärr är nog straffsatsen för liten för att det ska vara lika avskräckande som en skogsbrand

Nu har även Grekland råkat ut för skogsbränder och de söker också hjälp från EU så risken är stor att hjälpen till oss blir mindre. Nu är man även rädd för ökad brandrisk i Södra Sverige på grund av torkan. Av alla bränder som uppstått tror man att en del har varit anlagda och senast i går greps en 55 årig kvinna när hon höll på att tända eld. När man ser hur en del bränder utvecklats måste man ge en eloge till räddningstjänsten i Nordmaling hur de klarade upp branden i Tallberg Högbränna. Det är även mycket torrt i markerna här runt omkring.

2 kommentarer

  1. Basic Rules

    Krisberedskapen i Sverige är under all kritik, nu håller jag mig till den civila beredskapen.

    Styrande politiker och några tidningars ledarsidor försöker sola sig (Lööf(C) lär ha viftat med armarna inför en brandkår…) i den polska räddningstjänstens handlingskraft och att framhäva hur bra det är med EU-samarbetet, EU svarar för förmedling av kontakter och inget annat.Det mottagande som polackerna fått är rörande . Men det tar inte bort fokus på vanstyret som sker. Regeringens särskilda utredare för Västmanlandsbranden, Aud Sjökvist, kom nyligen med svidande kritik. Svensk räddningstjänst har nedrustats under lång tid, krisberedskapen är under all kritik och lärdomar från tidigare kriser har inte tagits tillvara.
    Både Reinfeldt 1 och 2 samt nuvarande styre är alla medskyldiga till eländet; inkompetens, brist på styrning och uppföljning samt genomförande av föreslagna åtgärder för en krishantering värd namnet.
    Slutsatsen måste nu en gång för alla bli att göra stora omprioriteringar, som främjar landet säkerhet och medborgarnas trygghet.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag håller nästan med dig i allt. Räddningstjänsten är ett kommunalt ansvar men kommunerna måste ha pengar. Inom Umeå regionen hade vi tänkt bilda en nämnd för alla kommuner för att kunna effektivisera verksamheten. Det gick inte för Bjurholm, Vännäs och Nordmaling gick inte med. Då blev det så att Vindeln och Robertsfors köpte ledningen av Umeå kommun. När det var klart sa Vindelns kommunalråd till migatt det blev inte billigare för oss men nu har vi något som kallas räddningstjänst. Med det vill jag säga att de små kommunerna har inte pengar till att ha en riktig räddningstjänst och inte kan de samordna heller

      Det visade Värmlandsbranden och jag tycker det ser likadant ut i de bränder som rasar nu. Det har alltid börjat i små kommuner och har inte resursera att gå all in från början så att det inte blir en storbrand. Däremot tror jag inte att staten ska ta över utan de ska samordna alla statliga resurser för de är inte så små.De exempel vi sett nu talar för det, man går in med resurser när det är för sent. Ta bara militären som ett exempel.

      Jag skyller inte på regeringarna i första läget men vart är myndigheterna. Jag tycker generellt att staten inte har pekat ut hur man ska använda de statliga pengarna när de ska peka hur många barn det ska vara i barnomsorgen per grupp. Det kan dock behövas mera pengar till kommunerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.