Trafikverket tar inte hänsyn till grundvattnet

Trafikverket tar inte hänsyn till grundvattnet. För minst ett 20 tal år sedan lade dåvarande vägverket en ny trumma där sjön Långvattnet har sitt utlopp. Det var en mycket större trumma än den som varit där förut och den grävdes dessutom djupare. Sedan den tiden har vattennivån varit betydligt lägre på sommaren och tiden för högvatten kortare på våren.

Så hög som sjön var i våras är det sällan som den varit. Det sjönk dock snabbt och så låg som sjön är idag har den aldrig varit så länge jag kan minnas och det är i alla fall minst 65 år. För även sedan vi flyttade till Umeå 59 har vi varit mycket här. Jag minns ju precis vilka stenar som det gick att stå på vid stranden och metade och där abborren var på hugget. De flesta av dessa är mer eller mindre på torra land och det finns ingen möjlighet att nå ut så långt så att kroken blir blöt.

Visserligen har sjön grundats upp lite av alla typer av gräs som växer men att utdikningen av sjön påverkas självklart. Sjuker sjön är det lika självklart att då sjunker också grundvattnet. Nu pågår det ett projekt där man efter Leduån ska försöka återställa fiskens möjligheter att nå sjön från havet det gäller bara att få tillstånd en vandringstrappa i Olofsfors. Det finns byggnader där som har ett större kulturhistoriskt värde än att de fisksorter som levde här förut får en möjlighet att vandra hit.

Jag vet inte om det fanns några regler om att vattennivån i sjön skulle vara på någon viss nivå. När man nu hör och ser detta om grundvattennivåer så har det självklart en påverkan om en så pass stor sjö blir minst en halv meter lägre på sommaren. Samma sak är det nog med andra områden med sjöar som dikats ut och när de växt igen får man vara noga och tänka på att det inte heller är bra för skogsbruket om grundvattnet sjunker. Ska vi ha ett högre grundvatten måste det till åtgärder som gör att inte vattendragen sjunker som de nu gör på sommaren. Låga grundvatten nivåer har ökat i hela landet år efter år och inte beror det på att några vattnar några blommor och några gräsmattor

Dikar man bort allt vatten överallt så att det inte hinner rinna in i jorden då sjunker grundvattnet så lågt. Det är inte lite vattning som gör att grundvattnet blir en bristvara. Tänk efter före och inte efter

13 kommentarer

  1. Olle

    Det är ju detta miljöextremisterna håller på med i hela sverige.De ska ju riva alla dammar och minikraftverken ska bort.Detta innebär att det magasinerade vattnet försvinner och åarna torrläggs sommartid.Tanken var att fiskarnas vandringsvägar öppnas, effekten blir tvärt om att de torrlägs och fisken har ju inga ben i alla fall inte utvändigt.Men samtidigt sänker de grundvattnet med några meter också. Forskare varnar för konsekvenserna med Miljöfolket använder sin parallella vetenskap som tydligen ingen vågar ifrågasätta. Länstyrelserna får tom bidrag från naturskyddsföreningen att verkställa detta vansinne. Varför vågar inga politiker ifrågasätt dessa föreningar,är det på samma sättet som med ordet rasist.När nån yppar minsta lilla kritik mot invandringen då kommer stoppordet RASIST och politikerna kör huvudet i sanden !! Samma sak nu med miljön.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag hoppas att Björn en annan som hade en kommentarer läser detta. Jag håller som du förstår helt med dig det du skriver om vad som gör att grundvattnet sjuker. Det är obegripligt att inte folk fattar detta. Vattnet måste vara kvar och tränga in i marken. Jag har protesterat mot detta att duka ut och riva dammar så länge jag varit i politiken. Vi får kämpa på vi som vet hur det fungerar

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Men självklart hör det ihop. Ta och läs på är mitt råd till dig

      • Björn

        https://www.sgu.se/om-sgu/fragor-och-svar/katalog-grundvatten/hur-bildas-grundvatten/?acceptCookies=true
        Här kan du läsa Lennart om hur Sgu tror att grundvatten bildas. Det sjön bidrar med är avdunstning , som föga påverkas av att trafikverket satte dit en större trumma. Torra sommrar så är därimot tillrinningen till sjön sämre, i sommar till och med obefintlig, det påverkar vattenståndet i sjön negativt.
        Man kan inte veta allt, men då tar man rätt på fakta. Är vi överens nu Lennart om att grundvattennivån inte påverkas av vattenståndet i sjön?

      • Björn

        Är medveten om att det är din blogg, och du väljer själv vad som ska publiceras. Men tråkigt att du inte erkänner när du har fel i en fråga trots att du har fått fakta presenterat för dig. Vill du inte svara offentligt så är du välkommen att svara till min mail.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Om nivåerna i sjöarna sjunker då blir det lägre grundvatten. Har du fått annan info så är du lurad. Likså om man dikar ut då finns inget vatten som filtreras genom marken och blir grundvatten. Så är det

          • Björn

            Varken du eller Olle verkar ha kollat på länken till Sgu, som enkelt förklarar hur grundvatten bildas. Men visst, klarar någon av er att visa på annan fakta så viker jag mig. Med fakta så menar jag inte era egna och era grannars personliga tankar om varför grundvattennivåerna varierar över tid.

          • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

            Det finns hur mycket fakta som helst som talar om hur grundvatten bildas. Googla på hur bildas grundvatten.

    • Olle

      Björn, varför har vi lågt grundvatten ? Jo därför att det regnat lite på marken. Och man kan väl säga att också sjöar ligger på marken. Så det är väl elementärt att torrlagda sjöar påverkar grundvattnet lokalt. Blir lite bekymrad om du inte förstår sambandet mellan grundvatten och ytvatten.

      • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

        Ja Olle jag fattat inte hur Björn resonerar. Mängden vatten är egentligen konstant på jordklotet. Men i år när det blev snabb avtining blev det höjt grundvatten och nu i torkan dunstnar det bort.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det är helt klart kommer det mycken nederbörd då stoäiger grundvattnet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.