Vi ska satsa på skolan ordentligt

Vi ska satsa på skolan ordentligt. I vårt starka samhälle ska du känna trygghet i att skolan finns där för dig och ditt barn. Det kräver stora investeringar och fler välutbildade lärare som känner stöd från hela samhället. För oss är det viktigare än stora skattesänkningar och privatiseringar.

Vi vill utbilda och anställa fler lärare och lärarassistenter. Lärare ska inte vara diversearbetare, de ska ägna sin tid åt att förbereda, genomföra och följa upp undervisningen i klassrummet. Lärarassistenter ska ha kunskap och kompetens för att kunna arbeta självständigt och vara ett stöd för eleverna och lärarna.

I dag arbetar 28 000 fler i skolan jämfört med när vi tillträdde. Nu presenterar Socialdemokraterna ett paket med en rad förslag för ökad kunskap och studiero.

Förslagen i korthet:

”Anställa fler lärarassistenter och ta fram kortare kurser för lärarassistenterna så de kan vara ett bra stöd för lärarna och en extraresurs för eleverna.

”Införa en Läraraspirantmodell, så att fler ska kunna bli lärare genom att arbete i skolan kombineras med studier. Det ska vara möjligt att plugga till lärare och jobba samtidigt i hela landet.

”Att akademiker enkelt ska kunna bli lärare genom fler platser på kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), att akademiska ämneskunskaper bättre valideras och att fler universitetsutbildningar också ger en lärarexamen.

I dag presenterar vi också en satsning på att skapa Framtidens fritids. Elevgrupperna ska fortsätta minska och personaltätheten öka för att säkra kvaliteten i fritidshemmen. Fritids ska utvecklas så att alla barn ska få ta del av idrotts- och kulturaktiviteter.

Socialdemokraterna vill:

”Införa nationella riktmärken för elevgruppernas storlek och satsa 500 miljoner/år på mer personal i fritids.

”Anställa fritidsutvecklare i alla kommuner som ansvarar för att skapa fler meningsfulla fritidsaktiviteter och göra fritidshemsverksamheten mer relevant för mellanstadieelever.

2 kommentarer

  1. O Lindström

    Tyvärr har vissa kommuner i Sverige använt sina rektorer och förste-lärare att tom sköta kommunernas
    skolbyggnader under tider då denna haft undervisning i skolorna !
    Detta har tom ansvariga vid äldreboenden fått sköta här i landet, där kommunerna själva skulle haft
    andra byggnadsansvariga att sköta !

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det där vet jag inget om men lärarna brukar inte vara så lätt att styra så jag har svårt att tro dig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.