Skolan ska vara bra i Sverige

Skolan ska vara bra i Sverige. En trygg och bra skola som ger alla barn, oavsett bakgrund, den kunskap de behöver är en hörnsten i ett starkt samhälle. För att höja kunskaperna i skolan krävs ett hårt arbete både från lärare och elever. Därför går vi socialdemokrater nu fram med förslag om en läxhjälpsgaranti, obligatorisk lovskola och ett kunskapslyft i specialpedagogik för rektorer.

Barn och deras föräldrar ska känna sig trygga med att skolan ger alla elever goda förutsättningar att nå kunskapsmålen. Under de senaste åren har skolresultaten stigit, men svenska elever har alltjämt för låga kunskaper. Det är tydligt att fler insatser krävs för att lyfta skolresultaten. Stödet till elever som inte uppnår kunskapsmålen behöver utökas och förväntningarna på elevernas insats måste vara tydliga.

För de elever i årskurs 6 9 som riskerar att inte bli behöriga till gymnasieskolan vill vi därför införa en läxhjälpsgaranti och göra det obligatoriskt att delta i lovskolan. Dessutom vill vi öka kunskaperna i specialpedagogik bland rektorerna. Ingen elev ska hållas tillbaka på grund av en funktionsvariation. Att undervisningen anpassas för att alla ska kunna ta del av innehållet ska vara självklart.

Socialdemokraterna vill:

 Införa en läxhjälpsgaranti för elever i årskurs 6 9 som riskerar att inte bli behöriga till gymnasieskolan. Dessa elever ska vara garanterade minst två timmars läxhjälp i veckan.

 Att lovskola blir obligatoriskt för elever i årskurs 6 9 om de riskerar att inte bli behöriga till ett nationellt program i gymnasieskolan. Lovskolan ska omfatta minst 50 timmar.

 Att specialpedagogik ska bli en del av den särskilda rektorsutbildningen som alla rektorer går.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.