Varför gör ICA sina rödbetor i Tyskland

Varför gör ICA sina rödbetor i Tyskland. I går åt vi gräddstuvad pytt i panna och till detta vill vi ha stekta ägg och inlagda skivade rödbetor. Det var ICA,s eget varumärke. Till min stora förvåning var de odlade och inlagda i Tyskland. Det tycker jag var dålig stil av ICA. Har verkligen alla svenska bolag tackat nej till att göra dessa inlagda rödbetor. Det var inget fel på smaken men nog är det ett minus för ICA koncernen. Vi kommer då i framtiden att köpa inlagda rödbetor som är odlade i Sverige. Vi kommer i framtiden kolla ICA,s produkter och ge fasen i dem om de inte är Svenska produkter.

6 kommentarer

  1. Erik

    Priset är skillnaden. Finns väl ingen svensk fabrikant som kunna konkurrera med den tyska fabrikanten. Och rimligen har Icas rödbetor lägre kilopris till konsument än exempelvis Felix. Har du kollat Coops rödbetor rimligen är de inte heller tillverkad i ”Svedala”. Eller Axfoods för den delen. Kedjornas egna varor har lägre pris till konsument än de så kallade märkesvarorna. Anledningen är att kedjorna inte lägger in någon produktutveckling i sin kalkyl utan utnyttjar endast ledig kapacitet hos någon tillverkare. Många gånger är det ingen större skillnad i smak eller kvalite’ mellan kedjornas egna varor och märkesvarorna. Kedjorna har mycket högre marginal på sina egna varor och får högre lönsamhet när kunderna väljer dessa varor. Marginalerna på märkesvarorna är väsentligt lägre, Willys är nog den butik som har störst andel egna varor. Tippar att det ligger på 40 procent. Men både Ica och Coop strävar efter högre andelar. Deras andelar kan i dag ligga på 25 till 30 procent.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag har inte hittat så många av Willys varor som är svenska i alla fall mycket begränsad svenskt kött. Jag köper numera bara rödbetor som är tillvrrkade i Sverige.

  2. Petter

    Köper du de billigaste på ICA får du Tyska, köper du däremot de bästa och godaste till lite högre pris så väljer du de dyrare svenska. Men så länge konsumenten väljer de billigare kommer de att finnas kvar i sortimentet. Sen hoppas vi ju att politikerna också gör nåt åt detta problem. Titta bara på var Umeå kommun köpt och köper sina råvaror från, de tittar bara på priserna. Detta gjorde de även på din tid som aktivt kommunalråd.!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      När kommunen köpte så var vi tvungna att följa LOU och jag köper vad jag vill. Jag hade inte köpt ICA,s egna rödbetor om jag hade läst på burken var de var odlade

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag läser vad som står på burken jag köpte efter detta har jag funnit andra rödbetor som odlats och packats i Sverige. Jag vill inte äta besprutade tyska rödbetor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.