Gamla nyheter blir nya fast de är gamla

Gamla nyheter blir nya fast de är gamla. Idag har man många media rapporterat att Socialdemokraterna backar. Det är det som är gammal skåpmat då det inte är någon ny opinionsundersökning som har gjorts utan det är en sammanvägning av tidigare undersökningar och då är den gjord av tidigare undersökningar. Så här skriver Svt text.

Sifo: S backar – KD-uppgång fortsätter. Stödet minskar för S samtidigt som KD:s uppgång fortsätter, enligt Svensk väljaropinion, en sammanställning av olika opinionsmätningar utförd av Sifo
på uppdrag av Sveriges Radios Ekot.
Enligt Lena Rådström Baastad, som är partisekreterare i S, kan det minskade stödet kopplas till de kompromisser som partiet har gjort med MP, C och L. Vi kan ändå konstatera att det är ganska små förändringar jämfört med valresultatet, säger hon till Ekot.

KD avancerar från 8,6 till 9,2 procent och är femte största parti. Både MP
och L ligger under riksdagsspärren.
Så här ser hela undersökningen ut
160 SVT Text Lördag 30 mar 2019
BAKGRUND PUBLICERAD 30 MARS

Opinionen enligt Sifo

Siffrorna visar väljarstöd i procent,
med förändringen jämfört med förra
månadens mätning i procentenheter:

Vänsterpartiet 9,8 (+0,3)
Socialdemokraterna 27,4 (-0,9)
Miljöpartiet 3,9 (-0,2)
Centerpartiet 8,1 (+0,5)
Liberalerna 3,5 (-0,2)
Moderaterna 17,7 (+0,1)
Kristdemokraterna 9,2 (+0,6)
Sverigedemokraterna 19,1 (-0,2)
Övriga 1,3 (-0,1)
Källa: Sveriges Radios Ekot Och slut citat text TV

Jag tycker den här visar att det är mycket små förändringar och jag är helt säker på att dessa siffror för alla partier ligger inom felmarginalen. Jag är inte heller förvånad över att media basunerar ut att S backar. Så gör man nu och har aldrig gjort annorlunda förut. Det är inte heller säkert att Liberalerna skulle ramla ur riksdagen. För en tid gjordes det mätningar inför EU valet och där hade S förtroende ökat med jag tror det var 1,9% men om detta nämndes inte ett dugg utan man marknadsförde att SD var näst största parti. Det är valen som räknas och jag förstår inte att media har råd med den här typen av undersökningar.

2 kommentarer

  1. johansson

    Jag tror att det var ett förödande misstag av S att gå till sängs med C och L, nu håller man på att förinta sig själva bara för att man vill ha statsministerposten. Socialdemokraterna kan inte inrikta sin politik bara för att hindra SD från att få inflytande.Nu har socialdemokraterna svikit både sina väljare och sina ideal och jag tror det kommer att visa sig i nästa val när det nu blir

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det var enda alternativet som fanns annars har det blivit en M, Kd regering med stöd av SD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.