Varför sparkades VDN i AP fonden

Varför sparkades VDN i AP fonden. Jag tycker det var svagt att man inte fick reda på det när han sparkades. Han förvaltar ju mångas pensionspengar som ytterst ansvarig. Nu har det ändå framkommit varför men det är klart att det blev en hel del spekulationer. Nu var det inte så att han skadat fondens placeringar utan han hade köpt aktier privat när Fastighetsbolaget John Mattsson gjorde sin börsnotering. Nu får man inte det enligt AP fondens regler och därför fick han gå. Det fick han inte men han verkar i alla fall tycka att det var ett bra bolag. Fonden förvaltar stora summor pengar nämligen 358 miljarder. Det var en enig styrelse som avsatte honom och de sa så här.
”Johan Magnusson har på ett framgångsrikt sätt utvecklat Första AP-fonden under sin tid som vd vilket styrelsen tackar honom för. Så här skriver Omni om händelsen.

%Ï AP-FONDERNAS INNEHAV
Efter tidigare något hemlighetsfulla formuleringar offentliggör nu Första AP-fonden varför vd:n Johan Magnusson sparkades med omedelbar verkan i måndags. Skälet är att Magnusson köpte aktier privat vid börsnoteringen av fastighetsbolaget John Mattson, rapporterar SvD Näringsliv.

Första AP-fonden hade tidigare åtagit sig att vara ankarinvesterare i noteringen och det var Magnusson som fattade det beslutet. Efter det anmälde han sig för att köpa aktier privat, skriver tidningen.

Enligt Första AP-fondens regelverk får anställda inte utnyttja kunskap om fondens placeringar eller handla i finansiella instrument där fonden gör eller förväntas göra affärer. Slut citat Omni.

Man tycker samtidigt att AP fondens VD borde ha kunskap om vilka regler man har för det är väl bolagsstyrelsen eller stämman som fastställt reglerna. Nu har vi inte fått höra någon kommentar från Magnusson om varför han köpte och inte heller om reglerna var otydliga. Vi får hoppas att detta var en engångsföreteelse i fonden så det inte finns flera affärer som har gjorts. Det är bra att fonden bara några dagar efter att man sparkat Magnusson talar om orsaken till detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.