Den globala uppvärmningen ställer till det

Den globala uppvärmningen ställer till det. Frågan är om inte Indonesien är ett av de områden som fått störst förändringar. Det är vattennivån det handlar om eller ev andra orsaker. Deras huvudstad Jakarta är omringad av skyddsmurar för att vattnet inte ska begrava staden men experterna tror att andra åtgärder måste till. Staden har nämligen sjunkit fyra meter under decennier och staden har en enorm folkmängd nämligen runt 30 miljoner och dom tror man måste lämna staden i framtiden då havsnivåerna kommer att stiga.

Jag såg en gång ett Tv program om detta och blev förvånad över att det inte bara var Holland som hade stora problem med vattnet. Minns jag rätt så har det stora skillnader mellan ebb och flod. Vart de ska flytta denna enorma stad när det blir aktuellt har inte gått att finna. Det verkar även vara svårt politisk att komma framåt och börja ta beslut. Så risken finns att många kommer att gå under när olyckan är framme. Det kan vara en orkan som hjälper till när det är flod som gör att fördämningar går sönder och katastrofen inträffar. Det bästa är nog att flytta staden men det är även med enorma kostnader att flytta en stad där det bor så många människor. Det är säker många fler människor som bor där vattnet kommer att ställa till det så det gäller att vara ute i tid. Skulle havet ta över förr eller senare kommer det säker att bli enorm miljöförstöring som det blir svårt att hantera. Räddningen är nog att man så snabbt man kan vidta åtgärder på hela vårt jordklot som stoppar klimatförändringarna nu.

4 kommentarer

  1. Brorson

    Det är inte havet som stiger, utan marken som sjunker. Marken kollapsar under tyngden av höga byggnader i kombination med sänkt bärighet hos marken p.g.a. mindre vatten i marken. Det är inte klimatet, utan klimathysterin som ställer till det. Om man i tid hade infört en begränsning av både husens höjd och befolkningstillväxten i staden, hade det här inte hänt. Men vad kan man begära, när inte ens Umeå-politikerna lyckas ta sig i kragen och flytta tillväxten till inlandskommunerna? Umeå har visserligen inte samma problem med markens bärighet, men Norrland och Sverige har samma problem med att tillväxten sker på fel platser, vilket i Norrland och Sverige leder till regional snedfördelning. Det är alltså i grunden samma mentalitet hos politikerna i Indonesien respektive Norrland och Sverige.

    Med klimathysterin dras uppmärksamheten och resurserna från de verkliga problemen. Klimathysterin förvärrar problemen i Indonesien, för där har vi ju också problemen med skogsskövlingen, som är en direkt följd av jakten på fossilfria bränslen till bilar i ett Europa, p.g.a. politiska beslut om inblandning av biodrivmedel i bensinen.

    Om man i stället för storstadstillväxt hade satsat på tillväxt av småorterna i glesbygderna, hade fler fått gå- eller cykelavstånd till sina dagliga resmål, och bilberoendet hade minskat i stället för att fortsätta att öka. I stället för att världen solidariskt ska bidra till en realistisk lösning för Indonesien, föreslår du att ”man så snabbt som möjligt ska vidta åtgärder på hela vårt jordklot som stoppar klimatförändringarna nu”

    Du föreslår stora felinvesteringar på fel ställen på klotet. Det ger inte Indonesien ekonomiska resurser till någon stadsflytt – i synnerhet om landet dessutom tvingas avstå från exportintäkterna från bilbränslen – vilket Indonesien faktiskt måste göra, om koldioxidutsläppen i vår del av världen ska minska. Klimathysterin är det värsta hotet mot både välfärden, mänsklighetens överlevnad och klimatet. Dags att syna de kommersiella krafter, som ligger bakom denna förförelse av världens ungdom. Kanske den halvhemliga Trlaterala kommissionen, som klimatdrottningen Annie Lööf är medlem i?

    Vänsterns knäfall för kapitalismen har aldrig varit så tydlig som nu. Därför satsas på fel saker.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Läs på. Det är havsnivån som stiger när isen smälter. Än en gång läs på innan du kommenterar för man får inte fara med falska uppgifter på min blogg. Att bygga tät städer är det bästa ur resurssynpunkt. Det finns många belägg för detta.

      • Brorson

        Jag har läst på sedan slutet av 1950-talet, så det här kan jag. Under 1960-talet läste jag kurser i geografi, bl.a. om storstädernas problem. Och de er enorma. Jakarta har sjunkit 4 meter. Marken kollapsar även under de enorma hotellkomplexen på Floridas stränder. Om våra klimathysteriker trodde på sina egna budskap, skulle de stoppa all kustnära bebyggelse. Uppsala Centralstation ligger bara 4 meter ÖVER havet men 7 mil FRÅN havet.

        När man byggde stadsdelen Kvarngärdet i Uppsala bestämdes att husen fick vara max två våningar. Mer tålde inte den vattensjuka marken. Hur är det i Umeå? Det skorrar falsk när förespråkarna av fortsatt storstadstillväxt i kustnära religioner larmar om klimatet.

        De politiska besluten särskilt i EU om inblandning av biodrivmedlen i bensinen är en direkt skuld till överbefolkningen av Jakarta. När enorma arealer regnskog avverkas för att ge plats åt odling av oljepalm, drivs lokalbefolkningen som har livnärt sig på småskaligt jordbruk i regnskogen, in till storstäderna. bl.a. Jakarta. Klimatrörelsen tar inget som helst ansvar för vad den ställer till med för fattiga människor i andra länder.

        Ni dansar alla efter den multinationella storkapitalismens pipa, Det kvittar väl lika för ”fossiloljelbranschen” om 100 % av oljan har pumpats upp ur havet utanför Indonesien eller om det är 20 % inblandning från oljepalmer. Profiten styr. Vems ärenden går det svenska klimatrörelsen, när man dillar om 40 % inblandning i flygbränslet år 2030? Räcker den svenska skogen till både det och allt annat som skogsråvaran ska räcka till- även som reglerkraft till vindkraften, när det inte blåser?

        Jag far inte med falska uppgifter, men du verkar vara rädd för hela sanningen, när du bara tar till dig den lilla del som passar den socialdemokratiska partiledningen. Som i brist på egen kompetens sitter i knät på MP och C.. Du borde själv läsa på. Om du fortfarande har något att säga till om inom S, borde du arbeta för att göra S till ett arbetarparti igen. Inom arbetarklassen finns mycket erfarenhetsgrundad kunskap om vad som får hjulen att rulla.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Du har fel för så här säger man

          FNs klimatpanel IPCC har i september 2019 publicerat en ny sammanställning om forskningsläget kring stigande havsnivåer, som är en uppdatering av resultat från tidigare rapport från 2014. IPCCs bedömning är att havet globalt kan komma att stiga med drygt en meter fram till år 2100, för det högsta utsläppsscenariot (RCP8.5). Den stigande havsnivån märks redan nu. Enligt IPCC steg den globala havsnivån med ca 16 cm för perioden 1902-2015. Den genomsnittliga årliga ökningen för havsnivåhöjningen var 3,6 mm/år för perioden 2006-2015. Hastigheten har ökat de senaste decennierna, på grund av ökande bidrag från inlandsisarna på Grönland och Antarktis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.