Finanskris för sjukvården

Finanskris för sjukvården. Alliansens partier har pratat illa om hur Region Västerbotten sköter sin ekonomi. Jag har däremot inte hört att de gett samma kritik mot Stockholms län som är styrd av alliansen sköter sin ekonomi. Det är miljarder i underskott och de säger upp 600 på Karolinska Nu säger både Danderyds sjukhus och Södersjukhuset upp 100 personer var. Man ser att det är sjukhusen som har det svårt. Jag tror att sjukhusen haft underskott i flera år. Nu väntar en förhyrning av en tunnelbana på 10 miljarder och det ska även över tid betalas.

Nu skyller man på kostnadsutjämningen i Stor Stockholm men jag minns vad Lorentz Andersson sa när han hade uppdrag att utreda utjämningen att det är vi ute i landet som har fått och får betala dess kollektivtrafik. Jag tycker att det är staten som måste ge mera bidrag i stället för specialdestinerade statsbidrag. När det gäller kommunerna är det runt 80% som måste skära i välfärden medan många kommuner har gjort stora överskott och har låg skatt. Jag skulle tro att det är lika inom regionerna så därför är det inte rätt om man ger de generellt. Man måste ha en vikt i förhållande till skattekraften.

Det system som gäller nu att man får 115% av medelskattekraften håller inte måttet. I kostnadsutjämningen finns att man tar skillnader som finns inom en massa områden och det bör nog även lysa igenom i statens anslag. Motivet är enkelt och det är att staten och kommunerna har ett gemensamt uppdrag och det är att se till att välfärden fungerar. Jag tror inte att det går att höja skatterna för kommunerna då det går inte att klara sv välfärden för många med skattehöjningar. Hur det är i regionerna vet jag inte. Staten måste in med mer pengar för att välfärden ska klaras men man bör räkna och titta på om generella statsbidrag klarar av problemet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.