Moderat vill förstatliga cannabisförsäljningen

Moderat vill förstatliga cannabisförsäljningen. Det är Hanif Bali vill utreda hur en statligt försäljning sv cannabis skulle strypa vinsterna för det kriminella gängen. Skulle vilja veta om han har den moderata riksdagsgruppen med sig. Jag tycker det håller på att bli upp och nedvända världen när en moderat att staten skulle driva cannabisförsäljning. Den delen ligger i dag hos marknadskrafterna som moderaterna vill göra med tex välfärdstjänster. Man slutar aldrig förvånas över hur moderater agerar. Så här skriver Omni om detta

%Ï CANNABISDEBATTEN Få svenska politiker är villiga att prata om kopplingen mellan svensk narkotikapolitik och gängkriminaliteten. Nu vill M-ledamoten Hanif Bali utreda hur en statligt kontrollerad försäljning av cannabis skulle kunna strypa vinsterna för de kriminella gängen, skriver SvD.
Bali lyfter fram siffror från polisen, där mellan 50 och 80 procent av gängens finansiering kommer från cannabisförsäljning. Han menar att de kriminella gängen hittat ett guldägg .
 Om den inte fanns till gängens förfogande hade de behövt syssla med annan form av brottslighet, som är långt mer riskabel att åka dit för, och långt mindre lönsam, säger han.
Slut citat Omni

2 kommentarer

 1. Brorson

  Det är tragiskt att Hanif Bali, som jag annars uppskattar för sin klarsyn och frispråkighet, har intagit den här positionen. När det statliga monopolet på alkoholdrycksförsäljning infördes, fanns redan en legal privat utskänkning, som inte upphörde helt. Krogspriten fanns kvar, men utskänkningen blev strikt reglerad.

  Nej, man kan inte göra samma sak cannabis, eftersom det skulle leda till en kraftig ökning av konsumtionen, som skulle bli en ännu bredare inkörsport till grövre droger. I själva verket fungerar numera både alkoholen och nikotinen som inkörsportar till grövre droger. När det statliga alkoholmonopolet infördes, fanns praktiskt taget inga andra droger. Numera är den klassiska alkoholisten, som inte använder även andra rusmedel, en nästan ”utrotningshotad art”. Blandmissbrukaren har tagit över.

  Eftersom varje drog och varje kombination av droger har sina speciella verkningar finns inga standardsvar eller behandlingsmetoder som passar alla, förutom avhållsamhet under en längre tid. Enbart öppenvård fungerar bara för dem, som är alldeles i början av sin missbrukarkarriär, men de torde tyvärr vara de minst motiverade, eftersom de ännu inte fått uppleva missbrukets värsta avigsidor. De, som har den erfarenheten, klarar inte av abstinensen.

  Jag har mött så många missbrukare, som efter tre- fyra veckor i tvångsvård, när beslut om fortsatt tvångsvård ska tas, har fått frågan om frivillig vård (tvångsvård är egentligen inte tillåten, om den enskilde vill genomgå frivillig vård). och har svarat: ”Det är klart att jag hellre vill ha frivillig vård, men ni får bestämma, för jag har ju varit med förr och har hittills aldrig klarat av att fullfölja den frivilliga vården”.

  Det handlar ju inte bara om den övergående abstinens, som kommer under avvänjningen efter ett ihållande missbruk, utan om de återkommande ”sugen” efter missbruk, som kan komma flera månader eller t.o.m. år av drogfrihet. Vad detta beror på, vet jag inte riktigt, men gissar att det finns något slags ”kemiskt minne” hos kroppscellerna. Detta bör dock upphöra, när alla kroppsceller har blivit utbytta, vilket tar c:a sju år. Det torde finnas exempel på f.d. alkoholister, som under så lång total avhållsamhet, åter har börjat dricka alkohol utan att återfalla i missbruk.

  Vilket har skadat nykterhetsrörelsens anseende, då densamma i det längsta har hävdat att alkoholism är en livslång ”sjukdom”, vilket jag inte håller med om .Min åsikt är att alkoholen – och inte några mystiska sjukdomsanlag – är alkohismens orsak. Alla kan bli alkoholister, om de dricker tillräckligt mycket under tillräckligt lång tid. Och samma sak är det med narkotikan. Hur mycket och hur länge skiljer mellan olika preparat.

  Den ökade dödligheten till följd av tungt missbruk beror inte på resterna av den restriktiva alkohol- och narkotikapolitiken, utan på det vansinniga experimentet med att ersätta tvångsvård på slutna anstalter med öppenvård och / eller privata behandlingshem, som inte har rätt att kvarhålla vårdtagarna mot deras vilja. Efter att ha varit utan droger under en tid, lämnar de anstalten när suget sätter in, och dör av överdoser. Detta har skildrats i många TV-reportage med sörjande mödrar, som tror att räddningen för deras barn hade varit fri tillgång till knark..

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Men han har den uppfattningen och jag har funderat över om han inte har moderaterna med sig eftersom man inte hört att någon tagit avstånd. Dessutom tucker han att staten ska sköta försäljningen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.