Moderaterna vill ha ny energiöverenskommelse

Moderaterna vill ha ny energiöverenskommelse. Det är för att de vill ha kärnkraft. Det är det jag inte fattar för det finns väl inget förbud mot kärnkraft i energi överenskommelsen. Jag själv har inte varit motståndare till kärnkraftsutbyggnad snarare tvärt om. Nu har det blivit en expansion av nya energislag som producerar miljövänlig energi som man inte trodde på för 10-15 år sedan.

Vindkraften producerar nu mycket mer energi än för dessa år sedan. Det har även blivit en uppgång av andra energi som solkraft som dessutom är lokal och som ger överskott. Det har skett en enormt stor effektivisering av den svenska industrin under mycket lång tid och många fabriker inte minst inom träindustrin där man även framställer egen energi dels för att inte vara helt beroende av energimarknaden.

När det då gäller kärnkraften hittar jag inget nej till kärnkraft men det är upp till energiindustrin om de vill bygga ut eller förlänga och höja standarden på befintlig kärnenergi. Jag tycker det var bra att alla partier blev överens om den framtida energiproduktionen, vilket jag uppfattade att det var alla partier utan L och SD som stod utanför uppgörelsen. Jag är helt säker på att det är bra att politiken i Sverige blir överens om strategier som elproduktion men man kan inte hatta hit och dit och börja om på nytt bara efter något år. Så kan man inte jobba.

Pensionsöverenskommelsen och det sätt man jobbade i den borde man ta efter. Jag fattar än en gång inte varför den här diskussionen om kärnkraft kom upp då det är upp till de som producerar att bygga ut eller på annat sätt att öka produktionen. Jag tror det energi som nya reaktorer kan producera blir för dyr och då bygger ingen ut utan subventioner och det blir fel om staten då ska gå in och subventionera elproduktion.

Det finns gott om el i norra Sverige men det är stora brister på kapacitet i södra Sverige. Utbyggnad av elnäten kostar stora pengar och nog vore det bra för alla om flera lokaliseringar kunde göras till Norrland där det finns duktigt folk och gott om el som gör större samhälls ekonomisk nytta om den användes där den finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.