Staten har inte hjälpt kommunerna

Staten har inte hjälpt kommunerna. Det har under lång tid som kostnaderna i kommunerna har ökat kraftigt som inte staten tagit ansvar för. Av den konsekvensen blir att många kommuner kommer att tvingas höja skatten. Det blir en skattehöjning i Sverige med nio öre och då blir kommunalskatten i genomsnitt inklusive regionernas 32.28.Den förändring som görs i kostnadsutjämningen hjälper inte då det är statliga pengar som behövs och inte bara en omfördelning inom kommunsektorn. Nu slår den även mot tillväxtkommuner i Norrland. Omni hade en artikel om detta med skattehöjningar.

”SVENSKA SKATTERNA
Svenskarna får en genomsnittlig kommunal skattehöjning med 9 öre nästa år och kommunalskatten 2020 landar på i genomsnitt 32,28 kronor. Det framgår av ett pressmeddelande från SCB. I sju kommuner är den totala höjningen, kommunal och regional skatt sammalagda, över en krona. I Hammarö, Ydre, Danderyd, Åtvidaberg, Mönsterås och Mörbylånga kommun höjs skattesatsen med minst 1,29 kronor.

Österåkers kommun, med en total skattesats på 29,18 procent, är fortsatt den kommun i landet med lägst total skattesats. Högst total skattesats har invånarna i Dorotea, där uppgår skattesatsen nästa år till 35,15 procent.
Den totala kommunala skattesatsen består av skattesats för kommuner och regioner. Skatteunderlaget avser den beskattningsbara förvärvsinkomsten för fysiska personer. Skattekraften definieras som skatteunderlaget per invånare.

Den genomsnittliga skattesatsen för hela landet, beräknas genom att väga den totala kommunala skattesatsen med skatteunderlaget i respektive kommun. Källa: SCB slut citat av Omni

En kommentar

  1. Fredrik

    Håller med dig fullt ut att staten måste kompensera kommunerna för de ökade kostnader de har med åldrande befolkning och ökad invandring, har själv en mor som bor på ett demensboende här i Umeå som det är en extrem underbemanning på, hon har vid flera tillfällen varit i så dåligt skick att varit tvungna att åka akut in på sjukhus för att hon skall få hjälp. Och då är det inte personalen på boendet vi som anhöriga riktar kritiken mot, utan huvudmannen Umeå kommun som helt enkelt inte tillsätter de resurser som behövs i t ex äldrevården. Precis som jag skrev i början förstår nog alla att kommunen behöver ekonomiskt stöd från staten, ingen tvekan där, men borde inte man i en kommun prioritera lite på ett annat sätt när man använder sig av de pengar man faktiskt har till förfogande? Ni har säkert hört det otaliga gånger, men att det satsas på en gångbro i dessa tider av brist på pengar måste väl ändå ses som en brist på insikt om vad som är viktigt för stunden? Borde man inte kunna effektivisera kommunen så att hela apparaten kostar mindre pengar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.