Jag har inte alltid hållit med Maud Olofsson

Jag har inte alltid hållit med Maud Olofsson. För att vara ärlig har det nog varit ofta att vi haft olika uppfattningar om verksamheter och inte om olika satsningar man vill göra utom om det politiska systemets funktion. Nu håller jag med det med all kraft och det förtroende jag fått av både partiet och väljarna när jag läste hennes intervju i Aftonbladet. Det handlar om den brist på respekt som nuvarande moderatledaren har för budgetprocessen som måste råda i offentliga sammanhang. Kristersson la en budget före det fanns en regering där han fick stöd av KD och SD som gav nedskärningar i välfärden . Hon menar som vi även har i Umeå kommun och som vi var helt överens om i alla partier. Det var att en budget måste vara en helhet och att man kan inte rycka ut delar som man nu gör i Riksdagen.

Att moderaterna fått med sig det synsättet förstår jag inte eftersom de har aldrig gett sken av att vi kan inte ha hur hög skatt som helst och i Umeå har de aldrig accepterad att man kan inte förbruka pengar man inte har även om de trixar. I Umeå har det bara varit att vi har för höga skatter och att man vill skära ned kostnader för att sänka skatten. För vänstern har det bara varit att höja skatten även om en högre kommunalskatt slår hårdast mot de lågavlönade och trots att vi har en hög skatt redan idag där för har kommunen varit emot förändringen i kostnadsutjämnings systemet när kommunernas dåliga ekonomi beror helt andra saker än det som finns i kostnadsutjämningssystemet. M,s Anders Borg respekterade inte finansieringsprincipen . En budget måste alltid ses som en helhet och måste göra det oavsett vilka som styr.

I kommunerna har man balanskravet och i riksdagen har man även satt upp mål för ekonomin just för att man ska få en trovärdighet mot våra finansiärer förutom skatterna. Nu måste jag verkligen hålla med Maud Olofsson nämligen att budgetar är en helt där man inte ska kunna plocka ut delar, jag vill att det ska vara lagkrav om Sverige i fortsättningen ska gå att lita på. Det bör gälla alla nivåer som skattefinansieras.

Så jobbar man även i kommunerna att budgeten är en helhet som kom efter att man införde balanskravet då det är liknande även inom regionerna och även för staten i riksdagen. Moderater har tidigare förstört tilltron för svenska budgetsestemet och det näst senaste är budget inom region Stockholm som blöder där de inte ens törs ta ut skatt utan förstör välfärden. Jag tror det är en M-strategi för att ta bort den generella välfärdspolitiken där medborgarna får sänkt skatt och att medborgarna ska in i det amerikanska systemet där man får teckna försäkringar själva och det är ett system som är dyrare och ger sämre vård och sämre skola bara för att ta ett exempel. Egentligen är det nog bara moderaterna som är emot det generella välfärdssystemet även om KD har hakat på moderaterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.