Moderaterna ska plåga löntagarna genom att få betala en gång till det man redan har betalt

Moderaterna tänker än en gång stjäla de pengar som löntagarna avstått för välfärd i löneförhandlingarna. Det är vad nu moderaterna kallar arbetsgivareavgifter. Arbetsgivarnas kostnader har minskat med nämnda så kallade avgifter. De enda som inte verkar ha fattat hur löneförhandlingarna går till verkar vara avgifter. I den tabell som jag visar ner till är vad pengarna går till. Allmän löne avgift kan nog betraktas som en skatt.
I övrigt ser ni vad pengarna används till. Jag och flera med mig här i Umeå har motionerat om att avgifterna inte ska ligga som post i budgeten. Moderaternas förslag nu med de som kallas avgifter har man gjort förut och som stulits av löntagarna.

Det är lika med de försäkringar som arbetsgivaren och som är en ren avtalsfråga och som många fack prioriterar är tjänstepensionerna som är viktiga då det vi kan kalla den statliga pensionen ligger på svältgränsen hos många löntagare. Det finns även andra försäkringar inom de flesta avtalsområden. För egenföretagare finns även liknande för dem. Jag hoppas att man finner andra sätt att rädda företagen genom att stjäla löntagarnas pengar.
Arbetsmarknadsavgift 2,64 %
Allmän löneavgift 11,62 %
Ålderspensionsavgift 10,21 %
Efterlevandepension 0,60 %
Sjukförsäkringsavgift 3,55 %
Arbetsskadeavgift 0,20 %
Föräldraförsäkring 2,60 %
Summa 31,42 %
Jag tycker de vanliga löntagarna ska inte bära allt som har med Coronaviruset att göra. De ska inte betala dubbelt. De har redan avstått ur löneutrymmet för att få en bättre välfärd

6 kommentarer

 1. Ulf Parde

  Många partier kommer med förslag. Men allt och alla (inkl. Sd) har ett respektfullt agerande.
  Man kan diskutera om M:s förslag ska gälla alla eller vissa branscher. Dock tycker jag att du är en av få som bryter det lågmälda tonläget. Men flygskatten vore väl läge att ta bort nu. Även vissa trängselskatter o parkeringsavgifter om kollektivtrafiken fallerar.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag tror inte flygskatten har så stor betydelse. När det här är över behövs det skatter för att täppa igen de hål som blivit i de flesta ländernas ekonomi. Hur USA ska klara ekonomin vet jag inte för efter den senaste satsningen har man nog passerat en statsskuld som är på runt 110% av BNP och det håller inte. Hag har gjort en blogg om allt detta som publiceras efter kl 20

 2. Sixten Jonsson

  Så du menar att egentligen skulle alla löner egentligen upp 31,42%,inte dåligt löneutrymme särskilt för höginkomsttagarna.Det tidigare stödpaketet på uppskjuten betalning dvs en statlig kredit på arbetsgivaravgifterna var inget annat än ett hån till alla företagare i Sverige så jag begriper inte varför moderaterna inte krävde en sänkning redan då.Vill regeringen att de hårt drabbade företagen ska överleva måste arbetsgivaravgifterna ned till EU nivå omg.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Nej inte fullt ut. Det är för detta som jag med flera har tyckt att det som är försäkringar borde ligga utanför statsbudget på samma sätt som avtals försäkringar och avtalspensionen gör

 3. Sixten Jonsson

  Äntligen! Det blev ändå ett borttagande av arbetsgivaravgifterna för småföretag ifrån mars tom juni .Beslutet kommer att skapa och rädda många arbetstillfällen ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.